Vicepreşedintele parlamentului lituanian cere implicarea NATO la graniţa cu Ucraina: „O astfel de îmbunătăţire nu ar însemna escaladarea războiului cu Rusia, ci dimpotrivă”

Sistemele de apărare aeriană ale aliaţilor NATO şi ale Ucrainei ar trebui să înceapă să doboare împreună rachetele ruseşti cât mai adânc posibil deasupra teritoriului Ucrainei, susţine vicepreşedintele parlamentului lituanian.

22 nov. 2022, 09:25
Vicepreşedintele parlamentului lituanian cere implicarea NATO la graniţa cu Ucraina: „O astfel de îmbunătăţire nu ar însemna escaladarea războiului cu Rusia, ci dimpotrivă”

O astfel de acţiune ar servi la dezescaladarea situaţiei şi ar asigura prevenirea atacurilor cu rachete asupra teritoriului NATO, a declarat într-un comentariu pentru Guildhall vicepreşedintele Seimas din Lituania, Paulius Saudargas, potrivit Ukrinform.

„Susţin cu tărie ideea de a amplasa sisteme de apărare aeriană la graniţa dintre NATO şi Ucraina, cel puţin în Polonia. Acest lucru ar contribui la protecţia cerului ucrainean cât mai adânc pe teritoriul său, protejând în acelaşi timp NATO însuşi. Sunt sigur că o astfel de îmbunătăţire nu ar însemna escaladarea războiului cu Rusia, ci dimpotrivă – ar contribui la atingerea dezescaladării prin asigurarea prevenirii atacurilor cu rachete pe teritoriul NATO”, a declarat politicianul.

„O atenţie deosebită trebuie atrasă asupra creării scutului de apărare aeriană deasupra centralelor nucleare din Ucraina, astfel că ţările occidentale trebuie să furnizeze sisteme de apărare aeriană adecvate”, a rezumat Saudargas. Anterior, Uniunea Europeană şi Statele Unite au plasat asupra Federaţiei Ruse întreaga responsabilitate pentru atacul cu rachete care a provocat moartea a două persoane pe teritoriul polonez.

Citeşte şi: OMS lansează un avertisment sumbru: „Iarna aceasta va pune în pericol vieţile a milioane de oameni în Ucraina”

După cum s-a raportat, în satul Przewodów, Voievodatul Lublin, în apropiere de graniţa dintre Polonia şi Ucraina, două persoane au murit în urma exploziei unei rachete la 15 noiembrie. Polonia şi SUA, bazându-se pe evaluarea lor preliminară, susţin că a fost vorba de o rachetă a sistemului ucrainean de apărare antiaeriană.

Ucraina contestă această versiune. Experţi ucraineni au sosit în Polonia pentru a participa la anchetă. Între timp, propaganda rusă încearcă să exploateze tragicul incident de la Przewodów pentru a incita la duşmănie între ucraineni şi polonezi, potrivit organismului polonez de supraveghere a securităţii spaţiului mediatic.

Citeşte şi: Previziunile unui analist politic rus: o a doua mobilizare, în ianuarie, şi instituirea legii marţiale vor duce la o lovitură de stat împotriva lui Putin