Alertă ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în 18 judeţe, se anunţă căderi masive de grindină

Meteorologii au emis miercuri o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în 18 judeţe din ţară.

08 mai 2024, 10:39
Alertă ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în 18 judeţe, se anunţă căderi masive de grindină

Cod galben de instabilitate atmosferică în 18 judeţe. Sunt vizate judeţele Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Sibiu, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.

Potrivit ANM, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului şi vijelii.

Pământul se încinge, prognoza care a alertat lumea. În 2024, a fost cea mai caldă lună aprilie din istoria măsurătorilor

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi în restul ţării.

Avertizarea Cod galben de la ANM este în vigoare până miercuri seara, la ora 23.00.

Prognoza meteo lunară. Primăvară cu accent de toamnă. Anticiclon termic, furtuni electrice, vijelii şi grindină

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie a anunțat că fenomenele meteo extreme vor continua în anumite zone ale țării.

Fenomenele meteorologice extreme de acest tip vor continua pentru că pe fondul încălzirii vremii, apar și fenomenele convective ce generează ploi, averse cu caracter torențial care pe secvențe scurte de timp pot depăși 35 de litri pe metru pătrat.

De miercuri vom observa o schimbare în evoluția tiparului vremii. O masă de aer rece va face ca să consemnăm scăderi ale regimului de temperaturi cu mai mult de zece grade, mai ales joi când se va înregistra o maximă de 19 grade Celsius și sfârșitul de săptămână. De abia după 15 mai vom consemna temperaturi în creștere cu valori peste pragul unei zile de vară cu valori de peste 25 de grade„, a spus directorul ANM.

ANM-Avertizare-generala-T0-240508095922

 

Fără Cod galben, dar vremea se răceşte în Capitală

Vremea se răceşte miercuri în Capitală, iar maxima va ajunge la 23 de grade, potrivit prognozei speciale emise de ANM.  Până miercuri, la ora 23.00, valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, astfel încât se vor situa în jurul mediilor multianuale.

Cerul va avea înnorări mai ales după-amiaza şi seara când vor fi averse posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 21…23 de grade.