Alertă, avion rusesc în spaţiul aerian al Suediei, care nu este încă ţară NATO

Avioanele de vânătoare NATO staționate atât în regiunea Mării Baltice, cât și în cea a Mării Negre, au acționat „de mai multe ori în ultimele patru zile” pentru a urmări și intercepta aeronave ruseșt

30 apr. 2022, 22:17
Alertă, avion rusesc în spaţiul aerian al Suediei, care nu este încă ţară NATO

Forțele armate suedeze informează într-un comunicat faptul că un avion rusesc de tip AN-30 a încălcat spațiul aerian suedez la sud de Blekinge. Avioane de luptă suedeze au urmărit incidentul și au fotografiat avionul.

Roman Abramovici a ajutat o bunică ucraineană să-şi salveze nepotul. Ce se ascunde în spatele bunelor intenţii ale oligarhului rus
Un avion rusesc cu elice AN-30 a încălcat spațiul aerian suedez sâmbătă, 30 aprilie. Avionul s-a aflat la est de Bornholm și apoi a zburat spre teritoriul suedez. Pentru o scurtă perioadă de timp, avionul a încălcat spațiul aerian suedez și apoi a părăsit zona. Serviciul suedez de pregătire pentru incidente a urmărit întregul proces și a fotografiat incidentul, relatează forsvarsmakten.se.

EXCLUSIV George Simion: „România NU trebuie să intervină în războiul din Ucraina. Preşedinţii celor două Camere si-au depasit atributiile de dragul unei vizite la Kiev”
Mai multe avioane ruseşti au fost interceptate în Marea Baltică şi în Marea Neagră, transmite CNN.  Avioanele de vânătoare NATO staționate atât în regiunea Mării Baltice, cât și în cea a Mării Negre, au acționat „de mai multe ori în ultimele patru zile” pentru a urmări și intercepta aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al alianței, potrivit unei declarații postate de Comandamentul Aerian Aliat al NATO, notează Mediafax.

Avioane ruseşti, interceptate în Marea Neagră de radarele NATO. Reacţia rapidă după pătrunderea în spaţiul aerian al Alianţei
Finlanda şi Suedia nu au luat o decizie cu privire la la aderarea la NATO, însă îşi vor intensifica cooperarea militară dacă securitatea regională se deteriorează. Decizia nu va fi anunţată până pe 13 mai, însă trebuie să fie ”în aceeaşi direcţie”, afirmă miniştrii de Externe ai celor două state.

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, susţine că Finlanda şi Suedia îşi pot intensifica cooperarea militară dacă securitatea din regiune se deteriorează, fiind ”important” ca decizia celor două state de a adera la NATO să fie ”în aceeaşi direcţie şi în acelaşi interval de timp”, respectând pe deplin independenţa procesului decizional a fiecărei ţări. De asemenea, omologul său suedez, Ann Linde, a afirmat că Suedia nu a ajuns la o concluzie, decizia finală urmând să fie anunţată pe 13 mai, relatează CNN.