Alertă cu CARNE DE CAL în FRANŢA: Poliţia a iniţiat o VASTĂ ANCHETĂ ce implică şi SPANIA

Jandarmii francezi au declanşat luni o vastă operaţiune în cadrul unei anchete care implică şi Spania, în legătură cu un presupus trafic cu carne de cal, din care o parte ar fi trecut prin laboratoare de cercetare înainte de a ajunge pe masa consumatorilor, informează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
16 dec. 2013, 10:53
Alertă cu CARNE DE CAL în FRANŢA: Poliţia a iniţiat o VASTĂ ANCHETĂ ce implică şi SPANIA

Investigaţiile vizează comercializarea de carne de cal provenită de la animale care ar fi servit anterior la diferite cercetări ale unor companii farmaceutice, laboratoare sau ar fi fost utilizate în centre ecvestre, potrivit unei surse apropiate anchetei.

„Este vorba, de exemplu, despre calul dintr-un centru de echitaţie, care ar fi trebuit să moară liniştit pe o pajişte şi care şi-a încheiat viaţa într-un abator după ce a primit tratamente medicamentoase. De aceea, carnea acestuia este improprie consumului”, a afirmat o sursă apropiată anchetei, informează Agerpres.
„În plus, este calul din laborator, aici existând două cazuri. Fie a servit pentru probe de sânge pentru fabricarea de vaccinuri, fie a fost chiar el cobai în cercetare”, a spus sursa, citată de Agerpres.

Citeşte şi Ce gust are carnea de CAL

Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, sute de cai, dintre care unii cumpăraţi de gigantul farmaceutic Sanofi, au fost vânduţi pentru consum după falsificarea sau distrugerea documentelor veterinare.

Luni dimineaţa, sute de jandarmi au acţionat în sudul Franţei, în Languedoc-Roussillon, Provence-Alpi-Coasta de Azur şi Midi-Pirinei şi au interogat circa douăzeci de persoane. În cadrul anchetei urmează să aibă loc şi percheziţii la comercianţii de carne şi, în mai mică măsură, în abatoare. Percheziţii au fost de asemenea efectuate în sedii ale Sanofi şi la un abator din Girona (Spania), a declarat una dintre surse.