Alertă de CANICULĂ în România. SFATURI utile care te ajută să depăşeşti temperaturile ridicate

România se luptă în continuare cu vremea caniculară. Pentru a trece cu bine prin această perioadă este necesar să ţineţi cont de câteva sfaturi utile.

14 aug. 2014, 05:16
Alertă de CANICULĂ în România. SFATURI utile care te ajută să depăşeşti temperaturile ridicate

În urma expunerii prelungite la razele solare, mai ales în zilele de caniculă, pot apărea durerile de cap, ameţelile, contracţiile musculare, greaţa, apatia şi congestia feţei. Toate acestea sunt semne ale insolaţiei. Pentru a evita insolaţia se pot purta haine deschise, ochelari de soare, capul să fie acoperit. De asemenea, trebuie evitat efortul de orice fel, pentru că acesta slăbeşte şi mai mult organismul.

În cazul unei insolaţii sau a unui şoc caloric, bolnavul trebui imediat transportat la umbră, stropit cu apă şi realizată o ventilaţie cu un evantai improvizat. Pentru insolaţii se folosesc imediat comprese reci pe cap şi abdomen şi comprese de apă cu oţet pe ceafă. Se pot consuma băuturi reci cu puţină sare de bucătărie sau ceai negru. În cazul şocului caloric se pot face împachetări reci, cufundarea celui bolnav în apă rece, pungile cu gheaţă la ceafă şi pe cap şi masajul extremităţilor.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Simptome şi măsuri de prim ajutor în caz de INSOLAŢIE

Leşinul, deshidratarea acută sau bolile cauzate de pierderea sărurilor din organism îi afectează şi pe cei care nu au avut probleme de sănătate. Pe caniculă se pierd cantităţi mai mari de apă şi oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu etc.) prin transpiraţie. Acest lucru duce la deshidratarea organismului, care poate da peste cap întregul echilibru fiziologic. Semnele deshidratării sunt senzaţia de limbă uscată, urina concentrată, puls slab, scăderea bruscă a tensiunii şi tulburări nervoase ca oboseala, ameţeala şi leşinul. Cel mai bun remediu împotriva acestor neajunsuri exacerbate de căldură este apa plată.

Ce haine trebuie să porţi pe caniculă

Pe timp de caniculă ar trebui să renunţi la rochii şi tricouri mulate şi să optezi pentru haine largi, vaporoase, în culori deschise, din bumbac ori din mătase. De asemenea, alege şi încălţăminte lejeră.

Machiajul potrivit pe timp de canicula

Încearcă să te machiezi cât mai puţin. Ideal ar fi să nu foloseşti fond de ten, pentru a-ţi lăsa pielea să respire, dar trebuie să te fereşti de radiaţii. O cremă pigmentată, cu protecţie UV, te va ajuta să faci faţă căldurii. În rest, un pic de ruj şi un strat de fard de obraz sunt tot ce ai nevoie.

Citeşte şi Indicele de confort termic a depăşit PRAGUL CRITIC în jumătate de ţară. Harta cu ZONELE CELE MAI FIERBINŢI

Ai grijă şi la deodorantele pe care le foloseşti. Evită-le pe cele cu pudră, întrucât reduc capacitatea organismului de a transpira. După duşul de dimineaţă, hidratatează-ţi pielea cu o cremă de plajă, pentru o protecţie sporită.

Sfaturi utile de urmat pe caniculă

1. Planificaţi-vă ziua în aşa fel încât să vă petreceţi cât mai puţin timp afară în timpul orelor de vârf ( 11:00-15:00 ) 2. Purtaţi o pălărie şi haine deschise la culoare care resping căldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul
3. Când trebuie să petreci afară mai mult timp, asiguraţi-vă că nu sunteţi deshidrat şi că aţi băut foarte multă apă 4. Alimentaţia trebuie să fie bogată în legume şi fructe care hidratează. Mâncarea rece este mai recomandată
5. Beţi ceai de mentă şi faceţi duşuri cu apă rece
6. Pentru că prin transpiraţie se elimină săruri minerale din organism, protejaţi-vă şi cu suplimente din farmacie, pe care le amestecaţi cu aproximativ o jumătate de litru de apă

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii solicită activarea planurilor de măsuri pentru perioada caniculară prognozată

7. Pe timp de caniculă, nu gătiţi şi nu călcaţi timp îndelungat în camere neaerisite, deoarece vă veţi deshidrata
8. În timp de caniculă nu faceţi sport în timpul zilei, pentru că efortul fizic accentuează starea de oboseală
9. Şi duşurile reci sau relaxarea picioarelor într-un lighean cu apă vă ajută să faceţi faţă căldurii
10. Evitaţi folosirea cremelor grase, a unguentelor vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Ele adună murdăria şi praful şi împiedică pielea să respire normal.

Persoanele cele mai expuse la efectele negative ale caniculei sunt bătrânii, în special cei peste 75 de ani. De asemenea, persoanele care suferă de boli mentale, cei cu demenţă sau cei care şi în mod normal au nevoie de ajutor, persoanele care iau o anumită medicaţie pentru slăbit sau bebeluşii şi copiii sub 4 ani ar fi de preferat să evite soarele cât mai mult.

Citeşte şi România se TOPEŞTE. Cum te hidratezi CORECT şi ce alimente trebuie să consumi pe caniculă