Variola maimuţei vine „la pachet” cu holera. S-au înregistrat deja zeci de morţi, dar oamenii acuză guvernul că ascunde numărul deceselor

Locuitorii din oraşul pakistanez Pir Koha spun că aprovizionarea deficitară cu apă și rezervoarele de apă murdară au dus deja la cel puţin 27 de decese, mai ales în rândul copiilor sub vârsta de șapte ani.

24 mai 2022, 19:32
Variola maimuţei vine „la pachet” cu holera. S-au înregistrat deja zeci de morţi, dar oamenii acuză guvernul că ascunde numărul deceselor

În urmă cu două săptămâni, Rukiya Bibi (2 ani) s-a îmbolnăvit și, după ce a vărsat constant, tatăl ei, Mohamed Iqbal, a dus-o la un medic în Pir Koh, un oraș sărac de 40.000 de locuitori din munții Balochistan, în sud-vestul Pakistanului . Lui Iqbal i s-a spus mai întâi că fiica lui are malarie, dar când tratamentul nu a ajutat, a dus-o la un alt medic, care i-a spus că are o boală a sângelui.

De la Pir Koch şi până la spitalul raional din Dera Bugti, niciun medic nu şi-a dat seama că fetiţa are holeră. „Nimeni nu știa nici măcar ce este holera”, a spus Iqbal. Din păcate, Rukiya a murit miercurea trecută.

Citeşte şi OMS este îngrijorată că holera s-ar putea răspândi la Mariupol. Apa potabilă este infestată cu resturi din canalizare

Potrivit unor surse locale, 27 de persoane au murit până sâmbătă – 18 dintre ei copii – într-un focar de holeră, care este legat de apa contaminată. Guvernul Pakistanului a anunțat că numărul oficial al morților este de șapte și că aproximativ 2.000 de persoane au fost infectate până acum, o cifră contestată de activiștii locali care susțin că peste 5.000 de persoane s-au îmbolnăvit.

Și în timp ce Pakistanul se confruntă cu un val de căldură brutal care a cuprins o mare parte din Asia de Sud, Pir Koch se confruntă cu holera și o criză de neimaginat a apei. Mohamed Iqbal nici măcar nu a putut face rost de suficientă apă pentru înmormântarea fiicei sale.

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a ordonat „măsuri de urgență” pentru Pir Koch, iar ministrul șef al Balochistanului, Kudus Bizenjo, a anunțat 300 de milioane de rupii (1,4 milioane de euro) pentru a furniza apă potabilă curată. Dar oamenii din Pir Koch sunt sceptici şi spun că de ani de zile nu s-a schimbat nimic şi folosesc apă murdară.

Când a început focarul de holeră luna trecută, Spitalul Pir Koch nu era echipat pentru a diagnostica pacienții. Oficialul districtual de sănătate, dr. Azam Bugti, a declarat că primul caz a fost raportat pe 17 aprilie, dar a fost nevoie de încă o săptămână pentru a confirma focarul, deoarece probele trebuiau trimise în capitala Pakistanului pentru testare.


loading...
Partenerii noștri