Alertă de război în Asia. Avioane de luptă chineză în spaţiul aerian din Taiwan

Avioanele militare chineze nu au depăşit linia mediană din Strâmtoarea Taiwan şi nu au pătruns în spaţiul aerian taiwanez.

02 mart. 2023, 09:39
Alertă de război în Asia. Avioane de luptă chineză în spaţiul aerian din Taiwan

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat miercuri că a depistat, în ultimele 24 de ore, 19 avioane de vânătoare chineze în zona taiwaneză de identificare aeriană, pe fondul tensiunilor dintre Beijing şi Taipei.

Conform Ministerului Apărării de la Taipei, citat de agenţia Reuters, 19 avioane de vânătoare chineze de tip J-10 au pătruns dinspre sud-vest în Zona taiwaneză de identificare aeriană. Taiwanul a reacţionat prin mobilizarea unor avioane de interceptare, dar nu s-au înregistrat incidente.

Armata din Taiwan a tras focuri de avertizare asupra dronelor chineze care zburau deasupra avanposturilor insulei

Avioanele militare chineze nu au depăşit linia mediană din Strâmtoarea Taiwan şi nu au pătruns în spaţiul aerian taiwanez, ci doar în Zona de identificare aeriană.

Taiwanul este de mult timp un element care generează dispute în relaţiile SUA-China, iar tensiunile privind insula guvernată democratic s-au amplificat în ultimele luni, în contextul în care Washingtonul a intensificat sprijinul politic şi militar pentru Taipei. Beijingul consideră Taiwanul drept teritoriu chinez şi contestă vehement contactele Administraţiei separatiste de la Taipei cu Washingtonul. China vrea reunificarea cu Taiwanul şi a avertizat că va realiza acest lucru chiar prin utilizarea forţei, în caz de necesitate. Armata chineză a efectuat exerciţii de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Cresc tensiunile în Asia. Taiwanul a doborât o dronă care le-a încălcat teritoriul