Alertă de securitate pentru utilizatorii Instagram. DNSC cere atenţie la mesajele care cer resetarea parolei

Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media care cer resetarea parolei de Instagram, acestea pot duce la pierderea accesului la cont, susţin reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

17 aug. 2022, 13:30
Alertă de securitate pentru utilizatorii Instagram. DNSC cere atenţie la mesajele care cer resetarea parolei

Specialiştii susţin că textul din sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei, poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de reţeaua socială.

Români, mare atenție la ofertele false de vacanță de pe internet! Hackerii clonează site-uri oficiale de turism
Cu toate acestea, Instagram nu foloseşte această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicaţie.

Reprezentanţii DNSC susţin că accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola.

Iată sfaturile specialiştilor:

  • Evitaţi accesarea link-urilor din surse necunoscute!
    Activaţi autentificarea cu doi factori (2FA) din setările Instagram, deoarece acest strat suplimentar de securitate poate ajuta la reducerea şanselor de a avea contul compromis.
    Menţineţi o soluţie de securitate instalată pe dispozitiv! De multe ori, un antivirus ne poate salva din situaţii în care neatenţia ar putea duce la compromiterea contului, a datelor sau a sistemului.
    În cazul în care aţi căzut în capcană şi aţi pierdut accesul la cont, adresaţi-vă Centrului de Ajutor Instagram pentru recuperarea lui. Va trebui să efectuaţi paşii necesari pentru validarea identităţii.

Lovitură pentru utilizatorii din UE de Facebook și Instagram. Rețelele sociale s-ar putea închide