Lovitură pentru utilizatorii din UE de Facebook și Instagram. Rețelele sociale s-ar putea închide

Cetățenii din UE ar putea rămâne fără Facebook și Instagram, începând din aceasta vară, după ce autoritatea de reglementare în domeniul protecție datelor personale din Irlanda a luat o decizie pe care unii ar putea să o considere controversată.

07 iul. 2022, 19:16
Lovitură pentru utilizatorii din UE de Facebook și Instagram. Rețelele sociale s-ar putea închide

Concret, comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că va bloca Meta – compania care deține Facebook – să trimită în SUA datele utilizatorilor europeni.

Utilizatorii din UE ar putea rămâne fără Facebook și Instagram

Mai mult decât atât, proiectul de decizie al autorității irlandeze este foarte important pentru că blochează ultima soluție legală găsită de Meta pentru a transfera în SUA mari cantități de date colectate în UE.

De ani întregi activiștii europeni pentru păstrarea confidențialității datelor se luptă cu gigantul american pentru păstrarea confidențialității datelor.

Citește și: Mark Zuckerberg, avertisment pentru toţi angajaţii săi. „Facebook se confruntă cu una dintre cele mai grave perioade de declin economic”

Curtea Europeană de Justiție a anulat în 2020 așa-numitul pact Privacy Shield, privind fluxurile de date, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA.

Așadar, prin decizia de atunci, instanța europeană a îngreunat și utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme din SUA îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal.

SUA și UE negociază un nou acord privind transferul de date

SUA și UE negociază un nou acord privind transferul de date. Este vorba de Clauzele Contractuale Standard (SCC). Decizia anunțată de Irlanda înseamnă că Facebook este constrâns să nu se mai bazeze nici pe SCC.

Până acum, colosul Meta a avertizat în mod repetat că o astfel de mișcare ar putea duce la închiderea multora dintre serviciile sale în Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi în Europa unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram”, a indicat Meta într-o declarație din luna martie a acestui an.

În prezent, UE și Statele Unite ale Americii sunt în plin proces de negociere a unui nou text juridic privind transferul de date, care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită peste Atlantic informații despre utilizatorii europeni, indiferent de decizia autorității de reglementare din Irlanda.

Citește și: Şi-a făcut nunta pe banii Facebook, scandal uriaş la compania lui Mark Zuckerberg. Motivul real al demisiei şefei de la Meta

Cele două autorități au convenit în martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile cu privire la detaliile juridice au stagnat și este puțin probabil să se ajungă la o înțelegere finală înainte de sfârșitul anului.