ALERTĂ din cauza unui virus transmis de ţânţari: „Situaţia este GRAVĂ”

Margaret Chan, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consideră că răspândirea virusului chikungunya (CHIKV) creează o "situaţie gravă" în America Latină, unde mai multe ţări din Caraibe, dar şi din centrul şi sudul continentului au raportat cazuri grave ale acestei boli.

16 iul. 2014, 08:11
ALERTĂ din cauza unui virus transmis de ţânţari: „Situaţia este GRAVĂ”

La o conferinţă de presă desfăşurată la Havana, directoarea generală a OMS a recomandat ţărilor afectate să abordeze această boală – similară febrei dengue – dintr-o perspectivă „socială foarte cuprinzătoare”. Aceasta a precizat că guvernele trebuie să fie active în controlarea virusului care transmite această boală şi în adoptarea de măsuri pentru a proteja societatea, potrivit Agerpres. Ea a făcut apel şi la responsabilitatea individuală şi la familii pentru a evita roiurile de ţânţari care propagă maladia.

VEZI ŞI: Remedii naturale eficace pentru înţepăturile de ţânţari

Chikungunya (din limba Makonde) este un Alphavirus transmis la om de ţânţari. CHIKV provoacă boli cu simptome similare febrei dengue. CHIKV se manifesta cu o fază febrilă acută, care afectează articulaţiile. Durerile asociate infecţiei cu CHIKV persistă de la câteva săptâmâni, la mai multe luni, sau chiar ani în unele cazuri.

Boala a fost detectată în America Latină în urmă cu câteva luni în regiunea caraibiană, iar primul caz s-a înregistrat în Republica Dominicană în februarie. Potrivit datelor Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS) din 3 iulie, au fost întregistrate 21 de decese, au fost confirmate 4.756 de cazuri şi 302.081 de cazuri suspecte, din care 193.395 în Republica Dominicană.

În Cuba s-au diagnosticat până la această dată 11 cazuri, toate aduse din străinătate, potrivit autorităţilor medicale din insulă. Virusul s-a răspândit şi în unele ţări centramericane precum Salvador şi în unele regiuni din Venezuela, Brazilia şi Paraguay.

CITEŞTE ŞI: Cum îşi aleg ţânţarii victimele. Metode să scapi de înţepături