Alertă în județul Prahova! Apa potabilă este contaminată cu arsenic. Avertismentul dat de Direcția de Sănătate Publică

Autoritățile din județul Prahova sunt în alertă, după ce s-a descoperit că apa potabilă dintr-o comună din Prahova este contaminată cu arsenic. Direcția de Sănătate Publică avertizează populația să nu consume apa, nici măcar fiartă, deoarece substanța este extrem de periculoasă.

16 dec. 2022, 09:32
Alertă în județul Prahova! Apa potabilă este contaminată cu arsenic. Avertismentul dat de Direcția de Sănătate Publică

Autoritățile locale din Mănești, județul Prahova, sunt în alertă și au anunțat că apa din comună este contaminată cu arsenic.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a anunțat că pe raza comunei, în toate sursele de alimentare cu apă, au fost depistate valori depășite ale arsenicului în apa potabilă.

Citiți și: Mare atenție ce postați în online! Doi tineri din Prahova, reținuți după s-au filmat cu arma în mână pe Tik Tok. În loc de like-uri, s-au trezit cu mascații

„Ca urmare se interzice cu desăvârșire consumul apei furnizată de HidroPrahova, până la remedierea neconformității”, au avertizat reprezentanții DSP.

Apa nu poate fi consumată nici dacă este fiartă pentru că acest metal greu, extrem de periculos pentru sănătate, nu dispare prin acest procedeu, potrivit observatorulph.ro.

Între timp, autoritățile locale din comuna Mănești  au anunțat că vor pune la dispoziția localnicilor din toate satele comunei 5 containere cu apă potabilă, a câte 1000  de litri fiecare.

Momentan nu sunt cunoscute cauzele care au dus la contaminarea apei cu arsenic, însă până atunci, oamenii sunt sfătuiți să o folosească doar pentru spălat și în scop menajer.

Arsenicul este unul dintre cele mai nocive metale grele. Toxina provoacă otrăvire atunci când este inhalată sau ingerată și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii.

Specialiștii spun că arsenicul se absoarbe greu prin piele, însă este ușor de inhalat. Îngrijorător este faptul că intoxicația cu arsenic poate duce la complicații majore de sănătate și deces dacă nu este tratată.

Citiți și: Incident șocant într-o sală de sport din Prahova. Un sportiv a murit în timpul unei competiţii de tenis de masă