Alertă în Orientul Mijlociu: SUA au reacţionat imediat UPDATE

Preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a prevenit marţi că "procesul de pace se va încheia" dacă Israelul nu revine asupra apelului său de oferte record pentru aproximativ 20.000 de locuinţe în coloniile evreieşti, conform negociatorului Saeb Erakat.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 22:19
Alertă în Orientul Mijlociu: SUA au reacţionat imediat UPDATE

UPDATE: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat marţi seară anularea proiectelor ministerului pentru Locuinţe de a lansa un apel de oferte record pentru 20.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania, a anunţat un comunicat oficial.

„Premierul a ordonat ministrului pentru Locuinţe Uri Ariel să reconsidere toate măsurile care privesc planificarea (acestor locuinţe) luate fără coordonare prealabilă”, a declarat un comunicat al biroului premierului publicat marţi seară. „Această iniţiativă nu contribuie la colonizare. Dimpotrivă, o îngreunează. Este vorba de un gest inutil – legal şi în practică – şi o acţiune care provoacă o confruntare inutilă cu comunitatea internaţională în momentul în care noi încercăm să convingem membrii aceleiaşi comunităţi să ajungă la un acord mai bun cu Iranul”, a reproşat Netanyahu, criticându-l puternic pe ministrul Locuinţelor care aparţine unui partid de extremă dreaptă, Patria evreilor, foarte apropiat grupului de lobby pentru colonii.

Ariel a acceptat cererea premierului, precizează comunicatul. Anunţul proiectului de planificare a 20.000 de locuinţe în coloniile din Cisiordania de către ministerul israelian al Locuinţelor a suscitat „îngrijorarea” Washingtonului şi critici puternice din partea palestinienilor, care s-au declarat pregătiţi să pună capăt negocierilor de pace dacă Israel nu va reveni asupra acestei decizii.


 

Saeb Erakat a declarat pentru AFP că preşedintele Abbas l-a înzestrat să informeze Cvartetul pentru Orientul Mijlociu şi Liga Arabă că „dacă Israelul nu revine asupra noilor sale decizii de construcţie în colonii, acesta va fi anunţul oficial al sfârşitului procesului de pace”.

Negociatorul palestinian a precizat că a început „consultări urgente cu secretarul general al Ligii arabe, comitetul de monitorizare al Ligii arabe şi Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană, ONU)”.

„Direcţia palestiniană va studia în următoarele ore opţiunea de a se îndrepta către Consiliul de Securitate şi de a adera la organizaţiile internaţionale dacă Israelul nu revine asupra noilor sale decizii de colonizare”, a adăugat el.

Mahmoud Abbas s-a angajat în iulie să suspende orice cerere palestiniană de aderare la organizaţiile internaţionale, inclusiv la instanţele judiciare susceptibile de a urmări Israelul, pe perioada celor nouă luni destinate negocierilor de pace.

Ministerul israelian al Locuinţelor a prezentat un plan de construire a 20.000 de noi locuinţe în Cisiordania, însă Biroul premierului Benjamin Netanyahu a anulat proiectul care prevedea 1.400 de case într-o zonă disputată, relatează site-ul Ynetnews.

Ministerul Locuinţelor a lansat o licitaţie pentru construirea a 20.000 de locuinţe în Cisiordania, inclusiv în zona E1, Ma’aleh Adumim, în apropiere de Ierusalimul de Est.

Însă Biroul premierului Benjamin Netanyahu a anulat proiectul destinat perimetrului E1, explicând că „nu este nevoie să fie plătite preţuri la nivel internaţional pentru un proces care nu are o mare importanţă”.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat planurile de construire a unor noi locuinţe în zona E1.

Marţi, Statele Unite şi-au exprimat „surprinderea” în legătură cu anunţul Israelului privind construirea a cel puţin 18.600 de locuinţe în colonii din Cisiordania, Washingtonul cerând „explicaţii” Guvernului israelian.

„Suntem profund îngrijoraţi, am fost surprinşi de acest anunţ şi aşteptăm explicaţii din partea Guvernului israelian”, a declarat, potrivit AFP, Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.