Alertă în spitale din cauza numărului de cazuri de gripă: ”Camerele de gardă vor fi pline”

Temperaturile vor crește brusc în perioada următoare, meteorologii anunând chiar și 20 de grade, iar medicii se așteaptă ca numărul cazurilor de gripă să crească alarmant. 

04 feb. 2024, 00:11
Alertă în spitale din cauza numărului de cazuri de gripă: ”Camerele de gardă vor fi pline”

Săptămâna viitoare sunt așteptate temperaturi de până la 20 de grade Celsius, iar odată cu creșterea temperaturilor se așteaptă și înmulțirea numărului de cazuri de viroze și gripă.

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, avertizează asupra faptului că încălzirea bruscă a vremii va duce la o creștere a numărului de cazuri de viroze și a prelungirii sezonului gripal. Cei mai afectați vor fi copiii.

„Aceste diferențe de temperatură influențează foarte mult sistemul imunitar, mai ales când sunt atât de bruște. Mai mult decât atât, prin faptul că vremea s-a răcit și a apărut acest ger, a scăzut numărul de copii virale ale infecțiilor circulante. Gerul distruge o parte din virusuri, dar în momentul în care apare o creștere a temperaturii, va exista și o creștere a numărului de virusuri de sezon”, a explicat dr. Florin Roșu.

Citește și: EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de gripă din România: ”Avem șase decese de gripă într-o săptămână. Sunt multe virusuri care produc infecții”

Medicul avertizează că, în fiecare an, în momentul trecerii de la iarnă la primăvară, când cresc temperaturile, crește și numărul de cazuri de viroze.

„Organismul va resimți această schimbare de temperatură, sistemul imunitar va fi afectat și da, desigur, putem vorbi de prelungirea sezonului gripal pe ansamblu.

Trebuie să luăm în calcul și presiunea asupra sistemului sanitar, pentru că vom avea un val și mai mare de îmbolnăviri de persoane care vor prezenta viroze respiratorii, iar cea mai gravă formă de viroză respiratori este gripa.

Trebuie gândit foarte bine managementul riscului astfel încât unitățile de primire a urgențelor și spitalele să nu fie copleșite, fiindcă ele vor fi asaltate de cazuri, dar să aibă capacitatea să gestioneze fluxul de cazuri”, a declarat medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru Libertatea.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi, 1 februarie, că România este în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând. „Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că așa cum observațiile noastre arată, menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.