Explozie a numărului de cazuri de gripă. Alexandru Rafila: „Am luat decizia unei stări de alertă epidemiologică”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a luat decizia unei stări de alertă epidemiologică în România, pe fondul creșterii numărul de cazuri de gripă.

01 feb. 2024, 17:04
Explozie a numărului de cazuri de gripă. Alexandru Rafila: „Am luat decizia unei stări de alertă epidemiologică”

„E a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu înregistrat în ultimii cinci ani. O să revin cu un grafic ca să explicăm acest lucru. Se numește săptămână epidemică și, la fel ca anul trecut, nu e nimic diferit, am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni de creștere. Nu se instituie niciun fel de restricții. Această situație probabil va mai dura până la finalul lunii februarie”, a declarat Alexandru Rafila.

„E foarte important triajul. Rog părinții care au copii cu simptomatologie să-i rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie. Copiii trebuie învățați cum să tușească, să folosească un șervețel.

La nivelul populației, evident recomandăm evitarea aglomerației. Pot folosi și masca de protecție, nu e obligatorie. Spălarea mâinilor e recomandată. Vaccinarea antigripală. Asta e situația, vă răspund la întrebări”, a mai spus ministrul.

Întrebări și răspunsuri:

  • Când ar putea fi declarată epidemie de gripă?

„Nu va fi cazul. Menținerea trendului crescător e limitată, la final de februarie se încheie probabil”.

  • Sunt probleme speciale în anumite unități medicale, unde nu mai există locuri?

„Sunt astfel de situații. Majoritatea cazurilor de gripă sunt în București și, în mod evident, găsim soluții pentru cei care au nevoie de o îngrijire mai complexă, în cazul celor de la Terapie Intensivă”.

Evoluția infecțiilor respiratorii acute și a grupe_240201_170713

Informații inițiale

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, crede că ar trebui declarată epidemia de gripă în România, ţinând cont de numărul mare de cazuri din această perioadă.

De la începutul sezonului gripal, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost tratate 190 de persoane cu gripă, 30 fiind copii. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi sunt internaţi 40 de pacienţi cu gripă.

Citește și Klaus Iohannis, despre negocierile privind noul USL: „Poziția de președinte nu se joacă la masa verde”

Managerul spitalului spune că s-ar impune declararea epidemiei de gripă în România, pe fondul numărul în creştere de cazuri.

”Această statistică ne obligă pe toţi să declarăm epidemie de gripă. Acest lucru va trebui să mobilizeze finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, în special pentru pacienţii îngrijiţi în Terapie Intensivă din toată ţara”, a declarat medicul Florin Roşu.

El le recomandă oamenilor să se vaccineze antigripal, să poarte mască în locurile aglomerate şi să prezinte la medic, atunci când apar primele simptome.

Alexandru Rafila: Opinia mea este că până la sfârşitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce priveşte numărul de cazuri de viroze respiratorii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că în opinia sa, până la sfârşitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce priveşte numărul de cazuri de viroze respiratorii, el arătând că va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă.

”La fel ca şi anul trecut, măsurăm fiecare săptămână incidenţa virozelor respiratorii la nivel naţional, întotdeauna când facem acest lucru comparăm numărul de cazuri cu o medie multianuală şi în cazul în care se înregistrează timp de 3 săptămâni consecutiv o depăşire a mediei multianuale, se poate lua decizia de a declara o stare de urgenţă epidemică. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, nu este nimic senzaţional în chestiunea asta, doar că unităţile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citește și Klaus Iohannis, înainte de Congresul PPE, unde se va vedea cu Nehammer: „Intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”

”Trebuie să limităm în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaţilor sau a pacienţilor, circulaţia în spitale. Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia decizia pe care o consideră necesară, în funcţie de situaţia epidemiologică locală. Mai mult, trebuie să putem să oferim medicaţia antivirală acolo unde este necesar şi ne preocupă acest lucru, verificăm în permanenţă stocurile de antivirale”, a completat Rafila.