ALERTĂ în spitale.Pacienţii care au nevoie de TRANSFUZII sunt în PERICOL. Ce a descoperit Ministerul Sănătăţii

Viaţa pacienţilor care au nevoie de transfuzii de sânge este în pericol. În peste 80% dintre unităţile de transfuzie din spitale, echipamentele pentru păstrarea sângelui în condiţii optime sunt stricate.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 08:20
ALERTĂ în spitale.Pacienţii care au nevoie de TRANSFUZII sunt în PERICOL. Ce a descoperit Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a efectuat controale în sute de spitale, în urma acestora fiind descoperite grave nereguli în centrele de transfuzii.

În 70% dintre cele 250 de unităţi spitaliceşti verificate, frigiderele şi congelatoarele nu dispun de un sistem de monitorizare automată a temperaturii, iar în în 84% există echipamente defecte.

Citeşte şi Anchetă a DSP Olt la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina

Nici la capitolul transport nu stăm prea bine. În aproape 82% din centre s-a descoperit că genţile pentru transportul sângelui nu sunt omologate. Prin urmare, sângele se poate deteriora uşor, iar odată transfuzat la pacienţi poate duce chiar la deces.

Ministerul Sănătăţii a verificat 250 de spitale şi a aplicat şi amenzi de peste 31.000 de lei.

Citeşte şi Se întâmplă în România. Un ASISTENT a încercat să VÂNDĂ o pungă cu SÂNGE la Centrul Naţional de Transfuzii

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, a declarat că situaţia din centrele de transfuzii implică un risc foarte mare pentru cei care au nevoie de sânge. „Oamenilor care pot primi sange sau componente ale sangelui li se poate pune viata in pericol, chiar pot muri daca sangele a fost neconform. Daca la centrele de recoltare lucrurile sunt in regula pentru ca este personal calificat, la spitale avem o mare problema. Personalul nu intotdeauna respecta toate regulile, dar personalul are si el vina lui. Cea mai importanta vina o au managerii de spitale, care nu dau o importanta deosebita conservarii si cele mai mari nereguli, in afara cele gasite de ministrul Sanatatii, au fost cele de depozitare. Cred ca Institutul de hematologie ar trebui sa gaseasca o solutie”, a declarat Vasile Barbu, la România TV.