Elevă moartă de MENINGITĂ la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Cursurile au fost suspendate pentru dezinfecţie

O elevă a Colegiului "Gheorghe Lazăr" din Capitală a murit de meningită, anunţă România TV. Ca urmare a confirmării cazului de meningită, toţi elevii liceului au fost trimişi acasă. Colegii elevei au primit tratament profilactic, iar vineri DSP a decis suspendarea cursurulor la Colegiul "Gheorghe Lazăr" pentru dezinfecţie, potrivit unei informări a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. 

RomaniaTV.net
18 apr. 2019, 11:05
Elevă moartă de MENINGITĂ la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Cursurile au fost suspendate pentru dezinfecţie

O elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti a murit de meningită. Fetei de 18 ani i s-a făcut rău miercuri şi a fost lăsată să meargă acasă. Pentru că starea ei s-a înrăutăţit, un echipaj de la ambulanţă a transportat-o în timpul nopţii la Spitalul Universitar, unde i s-au făcut mai multe analize şi apoi a fost intubată. După ce rezultatele analizelor a arătat că fata suferă de meningită, medicii de la Spitalul Universitar au decis să o transfere la  Instititul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. 

„Tânăra de 18 ani a ajuns la Spitalul Universitar în jurul orei 4 dimineaţa de către un echipaj de urgenţă. A fost preluată de medicii din Camera de gardă. A venit cu nişte simptomatologii nu foarte specifice pentru acestă boală, mai exact o vărsătură după ce a mâncat un sandvis acasă şi toată lumea a crezut că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară. La venire nu prezenta semne caracteristice pentru această boală. După ce a fost investigată, starea ei s-a agravat, pe corpul ei s-au dezvoltat nişte pete, care au cuprins în scurt timp tot corpul. Acesta a fost promul semn pentru colegii mei că este vorba despre o boală severă, ea venind la noi într-o stare de şoc septic, cu tulburări severe de coagulare, motiv pentru care în cadrul spitalului nostru nu i s-a putut face o puncţie lombară, acesta fiind procedura diagnostică în cazul meningitei. Dat fiind că evoluţia a fost extrem de severă, ulterior a intrat în comă, a fost intubată, ventilată mecanic şi prezentând această stare generală cu aceste pete pe tot corpul, s-a pus suspiciunea de meningită meningococică. În jurul orei 7.30 dimineaţa a fost transferată către Institutul „Matei Balş””, a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, la România TV

Joi, după prânz, eleva de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” a murit.    

Ca urmare a decesului fetei de 18 ani, DSP a recomandat suspendarea cursurilor în unitatea de învăţământ pentru dezinfecţie.

„În cursul dimineţii am fost anuntaţi de către conducerea unităţii de învăţământ despre confirmarea acestui caz de meningită. Tot dimineaţă am fost anunţaţi de DSP de decesul fetei. Măsurile pe care le-a recomandat DSP pentru ziua de mâine fac referire la suspendarea orelor de curs pentru dezinfectarea spaţiilor de învăţare”, a declarat Mariana Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, într-o intervenţie telefonică la România TV

Conform unei precizări a Ministerului Sănătăţii, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie al DSP s-au deplasat joi dimineaţă la liceu şi au început o anchetă.

„În această dimineaţă, DSP Bucureşti a primit o informare cu privire la un caz de meningită meningococică fulminantă la Liceul ‘Gheorghe Lazăr’. Imediat, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu şi au început ancheta epidemiologică. Au fost luate şi primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic contacţilor şi s-au luat exudate faringiene. Urmează ca mâine să fie realizată dezinfecţia în tot liceul”, a anunţat sursa citată.

Meningita este o infectie a membranelor protectoare care inconjoara creierul si maduva spinarii. Daca nu este tratata rapid, poate provoca intoxicarea cu sange, adica septicemia, dar si leziuni permanente ale creierului si ale nervilor. Este mai frecventa in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri.

Meningita este, in mod normal, cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Meningita virala este cel mai des intalnita si este mai putin grava. Cea bacteriana este rara si poate avea urmari foarte grave daca nu este tratata la timp.

Virusurile si bacteriile care provoaca meningita pot fi raspandite prin stranut, tusit, sarut sau tacamuri comune.