Alertă la Bagdad. Un nou atac cu rachete în Zona Verde. Bază militară cu soldaţi americani, vizată

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citaţi de AFP.

04 ian. 2020, 18:08
Alertă la Bagdad. Un nou atac cu rachete în Zona Verde. Bază militară cu soldaţi americani, vizată

Două obuze de mortieră au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană atacată marţi de mii de combatanţi şi susţinători ai grupărilor pro-Iran din Irak, au declarat responsabili de securitate din Zona Verde.

În acelaşi timp, la mai puţin de o sută de km mai la nord, două rachete Katiuşa s-au abătut asupra bazei aeriene Balad, bază irakiană de mari dimensiuni în care se află soldaţi şi avioane americane, au precizat surse de securitate de la faţa locului, scrie Agerpres. Armata irakiană nu precizează câte rachete au căzut în fiecare dintre aceste locații.

Potrivit comandamentului militar irakian, nu a existat nicio victimă în urma acestor atacuri. Imediat după aceste tiruri, drone americane au survolat baza în misiuni de recunoaştere, au adăugat sursele citate.

SUA au desfăşurat în această săptămână soldaţi suplimentari pentru a proteja diplomaţii şi soldaţii americani în Irak, unde sentimentul anti-american s-a intensificat puternic după asasinarea vineri, într-un atac cu dronă, a puternicului general iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său Abu Mehdi al-Muhandis.

Apelurile la „răzbunare” s-au înmulţit la Bagdad şi la Teheran, în contextul în care americanii consideră de mai multe luni că facţiunile armate pro-Iran din Irak sunt o ameninţare mai mare decât jihadiştii afiliaţi grupării Statului Islamic (SI).

Citeşte şi: SUA au cerut Iranului „răzbunare proporţinală”. Ameninţare fără precedent a Teheranului. A fost arborat STEAGUL ROŞU

Amenințările la adresa americanilor curg acum neîntrerupt, iar NATO a suspendat instruirea soldaţilor irakieni. Atacul intervine în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, după asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian în Bagdad.

De la sfârşitul lui octombrie, 13 atacuri au rachetă au vizat interesele americane în Irak, provocând pe 27 octombrie moartea unui subcontractor american într-o bază a centrului petrolier al ţării. Atacurile nu au fost revendicate, dar Washingtonul acuză de comiterea lor facţiunile pro-Iran din coaliţia de paramilitari Hashd al-Shaabi.

Citeşte şi: MAE, mesaj după uciderea generalului iranian: Detensionarea conflictului este esenţială