Alertă la Barajul Vidraru. Urs surprins în timp ce caută mâncare în tomberon. Reacţia unui turist

Un urs a fost surprins, miercuri, în timp ce căuta mâncare într-un tomberon de la Barajul Vidraru. Acesta nu a părut să fie speriat de turiştii care se aflau în zonă şi nici de claxoanele maşinilor.

22 iul. 2021, 10:17
Alertă la Barajul Vidraru. Urs surprins în timp ce caută mâncare în tomberon. Reacţia unui turist
Alertă la Barajul Vidraru. Urs surprins în timp ce caută mâncare în tomberon. Reacţia unui turist

Alertă la Barajul Vidraru. Un urs a fost filmat, miercuri, în timp ce căuta mâncare într-un tomberon, în apropierea unei terase. În imagini se vede că mai mulţi turişti sunt în parcarea unde a apărut animalul.

Alertă la Barajul Vidraru. Urs surprins în timp ce caută mâncare în tomberon

Ursul a fost filmat miercuri seară, în timp ce căuta mâncare la Barajul Vidraru. Pe imaginile surprinse de turişti se vede cum animalul deschide un tomberon aflat În imediata apropiere a unei terase.

Ursul nu se sperie de oamenii care strigă în aprpierea sa şi nici de claxoanele maşinilor.

”Sună la jandarmi!”, se aude cum strigă la un moment dat un turist pe înregistrare.

Precizăm că zona este extrem de vizitată de turişti în această perioadă a anului.

Citeşte şi PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa privind anihilarea urşilor. „Guvernul Cîţu lasă urşii în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”

Ministrul Mediului vrea să tripleze amenzile pentru turiştii care hrănesc urşii

Ministerul Mediului vrea să dubleze sau chiar să tripleze amenzile pentru persoanele neautorizate care hrănesc urşi.

„Lucrăm la un proiect de act normativ privind limitarea şi sancţionarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităţilor, respectiv vom creşte cuantumul amenzilor pentru abandonările de deşeuri şi vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul localităţilor”, a declarat Szép Róbert, secretar de stat în Ministerul Mediului.

În ultimele două săptămâni, trei persoane au fost filmate, identificate şi amendate.

„În ceea ce priveşte cuantumul amenzilor, am solicitat un punct de vedere de la Garda Naţională de Mediu şi aşteptăm propunerilor lor. Noi am sugerat ca amenzile să fie drastice, mult mai mari peste ceea ce este acum. Pentru persoane fizice acestea sunt de 3.000 şi 5.000 de lei. Noi sperăm să le dublăm sau chiar să le triplăm”, a mai spus Szép Róbert.

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că este în curs de elaborare o strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung.

În cazul urşilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlaţi intervenţia va fi graduală, existând posibilitatea să foe alungaţi, tranchilizaţi şi împuşcaţi.

„Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu privire la aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. (…) În şedinţa de guvern am transmis – în afară de această ordonanţă de urgenţă sau dincolo de acest act normativ – nevoia unei strategii prin care să controlăm populaţia de urşi. Această ordonanţă este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este în responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populaţiei de urşi pe termen lung. Şi înţeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect şi am putea avea această strategie implementată şi măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Citeşte şi Urşii continuă să facă probleme în Harghita. 26 de apeluri la 112 în doar patru zile. Au fost emise mesaje RO-ALERT