Barajul Vidraru, construit aproape de o falie seismică. Avertismentul unui seismolog cunoscut

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a vorbit, pe fondul cutremurului puternic produs luni după-amiază în județul Gorj, despre faliile seismice din România. Potrivit profesorului, Barajul Vidraru este construit chiar pe o asemenea falie.

14 feb. 2023, 14:02
Barajul Vidraru, construit aproape de o falie seismică. Avertismentul unui seismolog cunoscut

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că există în România o zonă care prezintă potenţial seismic ridicat. Chiar dacă faliile seismice din ţara noastră sunt mai puțin periculoase decât cele din Turcia, o îngrijorare ar reprezenta Barajul Vidraru.

„O falie trece chiar prin zona barajului de pe Argeș și aia e o zonă seismică, zona Făgăraş”, a spus Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la Antena 3.

Citește și: Barajul Vidraru ar face prăpăd dacă s-ar rupe. Toţi românii care stau în aceste zone trebuie să ştie asta!

Potrivit acestuia, barajul Vidraru este construit foarte aproape de o falie seismică şi asta poate să fie o problemă la un viitor cutremur.

„Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6, deci totuși mari pentru România”, a declarat profesorul Mircea Radulian.

Citește și: Raed Arafat, despre greşeala majoră în caz de cutremur: „Nu este recomandat să suni la 112, opreşti gazele şi te bagi sub o masă”

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs, luni, la ora locală 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 16,5 kilometri și a fost resimțit în mai multe orașe din sud-vestul și centrul țării.