Alertă la granița României! O rachetă rusească S-300 a căzut în grădina unui bărbat din localitatea Chițcani

O nouă alertă la granița României, după ce o rachetă rusească aparent interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană a căzut în curtea unui cetățean din localitatea Chițcani, o localitate situată în Republica Moldova, pe malul stâng al Nistrului.

25 sept. 2023, 18:40
Alertă la granița României! O rachetă rusească S-300 a căzut în grădina unui bărbat din localitatea Chițcani
O rachetă rusească S-300 a căzut în grădina unui bărbat din localitatea Chițcani. 

O rachetă rusească S-300 a căzut în grădina unui bărbat din localitatea Chițcani. Anunțul a fost făcut de către Oleg Beleacov, liderul delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control.

Citește și Atacul dronelor continuă între Rusia şi Ucraina. Şeful NATO are veşti proaste: „Pregătiţi-vă pentru un război lung”

O rachetă rusească S-300 a căzut în grădina unui bărbat din localitatea Chițcani

Potrivit informațiilor furnizate de presa locală din Republica Moldova, locuitorii din Tiraspol și Bender au auzit explozii în jurul orei 1 dimineața, iar la scurt timp după acest incident, mai multe echipe de geniști și anchetatori au ajuns la fața locului.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că racheta a aterizat într-o grădină, iar capul exploziv s-a înfipt în pământ, dar nu a detonat.

Vă reamintim că în noaptea de 25 septembrie, regiunea Odesa a fost ținta unor atacuri cu drone și rachete, rezultând rănirea unei femei și avarierea serioasă a infrastructurii portuare ucrainene.

Atacul dronelor continuă între Rusia şi Ucraina

Forţele aeriene ale Rusiei au respins, duminică dimineaţa, un atac coordonat al Ucrainei asupra Crimeei, distrugând cel puţin şase drone care vizau peninsula din direcţii diferite, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Două drone au fost distruse la ora 1:15 a.m. (2215 GMT sâmbătă) în largul coastei vestice a Crimeei şi alte patru jumătate de oră mai târziu în largul coastelor de nord-vest şi est, a precizat ministerul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau victime. Reuters nu a putut verifica raportul în mod independent şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Rapoartele vin după o serie de lovituri din această săptămână asupra unor obiective militare ruseşti din Peninsula Crimeea, considerate ca fiind încercări sporite ale Kievului de a frâna eforturile de război ale Rusiei. Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina într-o mişcare condamnată pe scară largă în 2014.

Numărul atacurilor în interiorul Rusiei şi departe de liniile de front a crescut, de asemenea, iar primarul Moscovei şi Ministerul rus al Apărării au declarat duminică dimineaţa devreme că o dronă a fost distrusă în districtul Istra din regiunea Moscovei.

Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat răniţi sau victime în urma căderii resturilor de dronă în Istra, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Agenţia rusă de ştiri de stat TASS a raportat că cel puţin 24 de zboruri au fost întârziate pe marile aeroporturi din Moscova – o acţiune frecventă a autorităţilor aviatice în timpul atacurilor cu drone asupra capitalei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, într-un interviu pentru germanii de la Funke, că va fi necesar „să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, relatează agenţia Ansa.

‘Majoritatea războaielor durează mai mult decât se aşteaptă atunci când încep. Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a spus Stoltenberg.

Conflictul a început în februarie 2022, când Moscova şi-a trimis forţele în Ucraina, readucând războiul în Europa pentru prima dată în ultimele decenii.

„Cu toţii ne dorim o pace rapidă”, a continuat secretarul general al NATO, „dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem acest lucru: dacă preşedintele Volodimir Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista; dacă preşedintele Vladimir Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace.

În ceea ce priveşte dorinţa Kievului de a adera la NATO, Stoltenberg dă asigurări: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va adera” la Alianţa Atlantică.

„Când acest război se va încheia, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina, altfel istoria s-ar putea repeta”, a mai spus secretarul general al NATO.

Citește și Rusia provoacă SUA și lansează rachete de croazieră în apropiere de Alaska