Rusia provoacă SUA și lansează rachete de croazieră în apropiere de Alaska

Rusia a tras luni rachete de croazieră asupra unor ţinte simulate în apele care o separă de Alaska, teritoriu american, în ceea ce a declarat că este un exerciţiu pentru a-şi proteja ruta maritimă nordică în Arctica.

18 sept. 2023, 18:20
Rusia provoacă SUA și lansează rachete de croazieră în apropiere de Alaska

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că rachete de croazieră Vulcan, Granit şi Onix au fost lansate pe distanţe de sute de kilometri pentru a lovi ţinte care simulau nave inamice în Marea Bering. Exerciţiul a implicat rachete lansate de pe uscat, de pe nave şi de pe submarine şi la manevre au participat 10.000 de militari, precum şi avioane şi elicoptere, a precizat ministerul rus.

Exerciţiile au avut loc în peninsula rusă Ciukotka şi în mările Ciukci şi Bering şi au fost supervizate de amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-şef al marinei ruse, potrivit News.ro.

Rusia doreşte să-şi demonstreze capacitatea continuă de a-şi proiecta forţa în Arctica şi în Orientul Îndepărtat, în ciuda presiunii asupra forţelor sale armate cauzate de războiul de 18 luni din Ucraina.

Citește și: Kievul anunță că dă în judecată trei țări membre UE pentru interdicțiile impuse produselor din Ucraina

Moscova a declarat anul trecut că plănuieşte să cheltuiască aproape 30 de miliarde de dolari până în 2035 pentru dezvoltarea rutei maritime nordice, care a devenit mai viabilă pe măsură ce schimbările climatice au redus gheaţa marină în Arctica. Această rută traversează partea superioară a Rusiei, de la Murmansk, în apropiere de graniţele cu Norvegia şi Finlanda, până la Strâmtoarea Bering, în apropiere de Alaska.

Preşedintele Vladimir Putin a subliniat importanţa rutei într-un discurs ţinut luna trecută în faţa grupului de ţări BRICS, afirmând că Rusia plănuieşte să construiască noi porturi şi terminale de combustibil şi să îşi extindă flota de spărgătoare de gheaţă.

Citește și: Alertă lângă România. O dronă care avea atașat un dispozitiv exploziv a fost descoperită într-un sat de pe coasta bulgară a Mării Negre