Alertă lângă centrala nucleară Zaporojie! Bombardamente masive. Volodimir Zelenski a făcut scandal

Bombardamente masive raportate în regiunea Zaporojie, din Ucraina. Trupele lui Volodimir Zelenski și ale lui Vladimir Putin au reînceput asaltul. 

02 sept. 2022, 23:44
Alertă lângă centrala nucleară Zaporojie! Bombardamente masive. Volodimir Zelenski a făcut scandal

Vineri, 2 septembrie, armata Ucrainei a recunoscut că a lovit o bază rusească din Enerhodar, localizată aproape de centrala nucleară Zaporojie, relatează AFP.

„În localitățile Herson și Enerhodar, lovituri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie inamice, precum și un depozit de muniții”, ucigând mulți soldați ruși, a declarat armata ucraineană într-un comunicat.

Oamenii lui Zelenski au mai susținut că forțele ruse și-au evacuat „toate echipamentele militare de la locul centralei” înainte de sosirea, joi, a misiunii AIEA.

Centrala electrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, a ajuns pe mâinile trupelor rusești în martie, la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia. Zona pe care este amplasată centrala a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul liderilor europeni.

Totuși, Kiev și Moscova resping responsabilitatea pentru aceste atacuri și dau vina una pe alta.

 

Volodimir Zelenski a făcut scandal

 

Joi dimineață, 1 septembrie, înainte de sosirea misiunii AIEA, autoritățile ucrainene i-au acuzat pe ruși că au bombardat ei înșiși Enerhodar, oraș pe care îl controlează, cu intenția de a plasa responsabilitatea asupra lui Volodimir Zelenski.

Într-un mesaj video difuzat joi seară, după declarațiile inițiale ale directorului general al AIEA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a protestat, din nou. În opinia sa, organizația ar fi trebuit să ceară retragerea soldaților ruși din fabrică.

„Principalul lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei (…). Și este regretabil că nu am auzit încă mesajele corespunzătoare de la AIEA”, a declarat revoltat Zelenski.