ALERTĂ MAXIMĂ. Bancnote false de 100 de lei au invadat piaţa. Cum le recunoşti

Numarul bancnotelor false depistate in judetul Bacău a inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada. Mai multi comercianti si reprezentanti ai unor banci din municipiu au confirmat faptul ca in ultima vreme s-au confruntat cu foarte multe astfel de cazuri. 

19 oct. 2014, 11:48
ALERTĂ MAXIMĂ. Bancnote false de 100 de lei au invadat piaţa. Cum le recunoşti

Întrebuințarea bancnotelor false este în creștere în județul Bacău, scrie zdbc.ro. Dovadă stau măsurile de precauție pe care comercianții și băncile din Bacău au început să le ia în ultima vreme. Vânzătoarea unui supermarket de pe strada Alexandru cel Bun din Bacău a declarat că în ultimele luni s-au încasat foarte multe bancnote false, ceea ce a determinat conducerea magazinului să ia măsuri preventive.

„Am început să verificăm bancnotele. În special cele de 100 de lei, pentru că în majoritatea cazurilor era vorba despre astfel de bancnote. Unii clienți se uită mai urât, dar nu avem ce face„, a declarat vânzătoarea.

Citeşte şi Specialişti de la Banca Centrală Europeană analizează banii falşi găsiţi la Oradea

Băncile sunt în alertă

Băncile sunt și ele vizate de activitatea falsificatorilor de bani, chiar dacă măsurile de securitate sunt mai stricte și este mai riscant. Casierița unei bănci din centrul municipiului ne-a confirmat situația. „Au fost mai multe cazuri în ultimele luni, iar acum avem grijă sporită atunci când verificăm banii. Au venit și polițiștii la noi la sediu și ne-au arătat în detaliu cum să procedăm și cum să depistăm mai ușor banii falși”, a spus aceasta.

Reprezentanții IPJ Bacău s-au ferit să dea declarații, susținând că problematica este una complexă, iar un punct de vedere complet ne va fi pus la dispoziție în zilele următoare.

Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, le-a transmis însă băcăuanilor că e bine să verifice bancnotele mai mari și valuta, pentru a evita situațiile neplăcute și dacă au suspiciuni, să sesizeze Poliția imediat.

Bancnota de 100 de lei, preferata falsificatorilor

Bancnota de 100 de lei pare să fie preferata celor care falsifică bani. În primul rând, nu atrage atenția așa ușor ca una de 200 sau 500 de lei, având o valoare mai mică. În al doilea rând, este vorba de tactica falsificatorilor. Aceștia operează în special la chioșcuri de ziare sau magazine non-stop, unde cumpără produse de 5-6 lei, și, profitând de aglomerație sau de oboseala vânzătorilor la ceasuri târzii, plătesc cu bancnote de 100, false.

Citeşte şi Fabrică de BANI FALŞI, descoperită la Oradea. 13 MILIOANE de EURO, confiscaţi de anchetatori

Indicii pentru depistarea falsurilor:

– lipseşte microtextul, în funcție de cât de mult şi-au bătut capul falsificatorii cu imitarea elementelor de siguranță

– hârtia este diferită: mai groasă, mai subțire sau cerată pentru bancnota de polimer

– culorile șterse sau mult mai accentuate ori contrastul este prea mare

– elementele de siguranță sunt realizate grosier.


loading...