ALERTĂ MAXIMĂ. Laptele de mamă VÂNDUT pe internet VĂ POATE UCIDE COPIII

Foarte multe românce au ajuns să-şi vândă laptele matern pe internet. Sunt, probabil, mânate de sărăcie, pentru că gestul lor nu este umanitar, ci este contra cost. Da, incontestabil, laptele de mamă este o binefacere pentru sănătatea şi dezvoltarea nou-născutului, însă medicii susţin că mamele care îşi procură din surse necunoscute acest aliment îi pot nu doar îmbolnăvi, ci chiar ucide pe bebeluşi.

24 mart. 2015, 13:01
ALERTĂ MAXIMĂ. Laptele de mamă VÂNDUT pe internet VĂ POATE UCIDE COPIII

Pe vremuri existau doici, dar ştiinţa a evoluat şi timpul lor a trecut, scrie ziarulring.ro. Însă o mulţime de mame care nu-şi pot alăpta bebeluşii optează, în locul laptelui praf, pentru achiziţionarea acestui valoros aliment de pe internet, de la o mamă donatoare.

Citeşte şi De cât LAPTE au nevoie copiii şi când le poate face rău

Infecţiile donatoarei, transmise copilului

„Sănătatea unui copil hrănit cu lapte matern procurat de pe internet, din surse neverificate, de la mame ale căror stare de sănătate şi analize medicale nu le cunoaştem, este pusă în pericol. Laptele de mamă vândut pe internet vă poate ucide copiii. Boli cu potenţial letal, precum HIV, hepatita C sau TBC, pot fi transmise în acest mod. Laptele praf este igienic şi respectă nişte formule care îl fac aproape sau chiar identic cu cel de mamă, este îmbogăţit cu fier, vitamine, calciu etc., pe câtă vreme cel procurat de la o donatoare nu se ştie ce boli poate transmite copilului. În plus, donatoarea se poate droga, poate fi fumătoare sau poate consuma alcool. De asemenea, nu vă sunt cunoscute condiţiile de igienă în care a fost recoltat şi nici condiţiile termice în care a fost păstrat până când l-aţi cumpărat de la ea”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Citeşte şi Alimentaţie bebeluşi: Lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea diversificării

O speranţă pentru legalitate, de la Marie Curie

În România, proiectul-pilot al unei bănci de lapte matern va fi pus în aplicare, de anul acesta, în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie” din Bucureşti. Iniţiativa este vitală pentru copiii veniţi pe lume înainte de termen sau cu anumite malformaţii. „Avem o problemă foarte gravă de mentalitate. Suntem singura ţară din Europa care nu are o bancă de lapte. Bulgaria are bancă de lapte, Albania are şi ea, iar România – nu. E un proiect de lege care zace de aproape cinci ani în parlament: a trecut de Senat, dar n-a trecut de Camera Deputaţilor. Trebuie neapărat să îmbunătăţim cadrul legislativ în acest sens”, a declarat medicul Cătălin Cârstoveanu, şeful Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului „Marie Curie”. Pentru a justifica utilitatea acestui proiect, medicul a dat exemplul Braziliei, în care funcţionează 210 astfel de bănci. Laptele matern va fi colectat de la donatoare în condiţii stricte de igienă, în cadrul Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi. „După ce va fi etichetată, fiecare doză de lapte va fi testată microbiologic, iar apoi pasteurizată şi congelată până când va fi oferită unui copil, la indicaţie medicală”, a explicat Eugenia Dobrescu, de la Asociaţia Consultanţilor în Lactaţie din România.