Alertă medicală la final de an. A crescut alarmant numărul cazurilor de gripă și viroze. Institutul Matei Balș e plin

Numărul de cazuri de gripă și viroze este în creștere evidentă, cu 30% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna trecută, iar medicii se așteaptă ca în perioada următoare să fie tot mai multe cazuri. La camera de gardă a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș se prezintă zilnic în jur de 200 de pacienți cu gripă sau alte infecții respiratorii, a anunțat dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș.

26 dec. 2023, 15:45
Alertă medicală la final de an. A crescut alarmant numărul cazurilor de gripă și viroze. Institutul Matei Balș e plin
Adrian Marinescu, despre sindrimul plămânului alb

„În ultimele săptămâni, avem o creștere mai mult decât evidentă pentru tot ce înseamnă infecții respiratorii. Aici mă refer la virusurile gripale, la alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie și chiar și la bacterii, într-o mai mică măsură”, a declarat dr. Adrian Marinescu, pentru Hotnews.ro.

Numărul cazurilor de gripă a crescut cu cel puțin 30% față de săptămâna anterioară, spune medicul.

„Ajungem să avem peste 200 de pacienți care se prezintă doar la camera de gardă într-o zi. Ca să aveți o imagine de ansamblu, punctul de maximă intensitate din pandemie, când ambulanțele făceau cozi interminabile, era undeva la 300 de persoane. Când ajungi la 200 de persoane care vin la camera de gardă pe zi – iar la final de an probabil vor fi peste 200 pe zi ajungi – înseamnă că deja ai o presiune importantă.”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Citește și: EXCLUSIV Medicul Adrian Marinescu, dezvăluiri despre noua maladie care amenință Europa. Ce este, de fapt, sindromul plămânului alb: „Faptul că am mai multe pneumonii nu înseamnă decât că sunt multe cauze”

 

Alertă medicală la final de an. A crescut alarmant numărul cazurilor de gripă și viroze. Institutul Matei Balș e plin

„Noi, în Institutul Matei Balș, chiar și când nu suntem în sezon de infecții respiratorii, avem aproape întotdeauna paturile ocupate. Pentru că toate cazurile grave care țin de boli infecțioase ajung la noi – nu vorbesc aici doar de Terapie Intensivă. Gândiți-vă că acum avem epidemie de rujeolă, avem infecții respiratorii și avem și patologia care ține de bolile infecțioase în general, iar toate paturile sunt ocupate. Sigur că se fac și externări, într-un flux dinamic, doar că paturile care se eliberează într-o zi se și ocupă imediat cu pacienții care au nevoie de internare.”, a mai explicat medicul.

Citește și: Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală