Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală

Sindromul plămânului alb este o boală misterioasă care s-a răspândit din China în Europa și SUA. Cei mai afectați sunt copiii.
Alina Costache
11 dec. 2023, 20:57
Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală
Sindromul plămânului alb se răspândește rapid în Europa

Sindromul plămânului alb, o formă misterioasă de pneumonie, continuă să se răspândească în Europa și în SUA. Autoritățile din China, Europa și America sunt în alertă, deoarece cresc rapid cazurile, muți pacienți, majoritatea copii și adolescenți, fiind transferați în spitale cu complicații respiratorii grave.

După cum relatează presa internațională, totul a început în China, iar ionformațiile despre această boală sunt din ce în ce mai multe.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei informații detaliate cu privire la o creștere a numărului de boli respiratorii și focare de pneumonie în rândul copiilor, în condițiile în care principalele centre medicale pediatrice din țară sunt copleștie de pacienți, potrivit Les Echos.

Citește și: Sindromul bradului de Crăciun, ce este și cum se manifestă. Detaliul pe care nu-l știai despre brad

„Eu chiar sunt extrem de curios să văd răspunsul pe care l-a oferit China Organizației Mondiale a Sănătății și evaluarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății după aceasta.  Nu cred că este momentul să apăsăm, cel puțin în acest moment, butonul de panică, pentru că aceste manifestări de tip febră, oboseală, tuse prelungită, apărute la copiii cu vârste între 3 și 8 ani, produse de un cocktail de agenți patogeni respirator, mai ales după acea perioadă intensă de restricții, deficit de memorie imunologică și în contextul creșterii rezistenței antibiotice, n-aș putea spune că este ceva nou sub soare în acest moment”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgențe, pentru Antena3CNN.

„Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor.  Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie”, a explicat medicul.

„În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment. Dacă ne uităm și puțin peste ocean, specialiştii spun că nu este vorba despre un agent patogen nou, ci de un cocktail, de o cantitate mai mare de virus și bacterii care circulă în același timp. 

În plus, cei mici sunt extrem de vulnerabili, mai ales pe fondul acela de deficit de memorie imunologică, mai ales că în ultimii ani nu au fost expuși la aceste tipuri de bacterii sau de virus”, a spus dr. Ciuhodaru.

Îngrijorarea a început să se răspândească atunci când Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care provoacă în general infecții benigne și se răspândește rapid, a început să fie detectată în multe regiuni. Din acel moment, autoritățile sanitare au fost puse în alertă.

În termeni clinici, la o simplă radiografie, în plămânii pacienților se observă pete albe, care indică zone de inflamație. Acestea, la rândul lor, cauzează o acumulare excesivă de lichid în plămâni. Acesta este motivul pentru care sindromul poartă numele de „Sindromul plămânului alb”.

Citește și: Boala gravă care afectează tot mai mulți tineri. Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Epidemiologii americani au sugerat, de asemenea, că numărul mare de cazuri de răceală și gripă s-ar putea datora limitărilor coronavirusului, care împiedică oamenii să dezvolte o imunitate naturală.

Ziarul chinez South China Morning Post  a relatat că anumite măsuri de control al coronavirusului au început să reapară în China, în special în „școli, creșe și cămine de bătrâni”.

În timp ce unele spitale de pediatrie se confruntă cu cozi interminabile la urgențe și cu o disponibilitate limitată a serviciilor, în general, resursele medicale sunt adecvate, cel puțin pentru un moment. Spitalele au învățat din experiența Covid-19 și au dezvoltat strategii pentru a prioritiza cazurile grave și a clasifica tratamentul în funcție de simptome.

Și în Europa se înregistrează o creștere a numărului cazurilor și spitalizărilor de copii și adolescenți care suferă de sindromul plămânului alb, în timp ce autoritățile sanitare americane au recomandat populației și spitalelor să fie în alertă.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!