Alertă meteo COD PORTOCALIU. Canicula se extinde, vor fi temperaturi de până la 41 de grade la umbră. Prognoza meteo actualizată

România se topește la propriu din cauza temperaturilor caniculare. Meteorologii avertizează oamenii să nu iasă din case dacă nu este nevoie pentru că se vor resimți temperaturi de până la 49 de grade Celsius. ANM a emis alerte cod galben şi portocaliu de caniculă.

22 iul. 2022, 10:33
Alertă meteo COD PORTOCALIU. Canicula se extinde, vor fi temperaturi de până la 41 de grade la umbră. Prognoza meteo actualizată

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ COD GALBEN
pentru zilele de 22 și 23 iulie când se aşteaptă val de căldură şi disconfort termic ridicat.

„Vineri (22 iulie) și sâmbătă (23 iulie), valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării,  disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Temperaturi de peste 50 de grade Celsius în România! Avertismentul unui specialist: „Verile vor fi din ce în ce mai lungi”

De asemenea, a fost emisă alertă COD PORTOCALIU de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat pentru zilele de 22 și 23 iulie.

„Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, au anunţat meteorologii.

Citeşte şi: Cupola de foc se întinde peste toată România. Aer irespirabil, disconfort termic accentuat. Elena Mateescu: „Duminică, vom anunţa un nou Cod Portocaliu”

Canicula va continua şi săptămâna viitoare. ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru zilele de 24 și 25 iulie când se aşteaptă val de căldură, disconfort termic ridicat.

Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

ANM a emis şi alertă COD PORTOCALIU de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat pentru duminică în sudul ţării.

„Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În jumătatea de nord a țării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice”, a transmis ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Valul de căldură va persista și se va intensifica. În general, temperatura maximă va fi de 37…39 de grade, iar cea
minimă de 17…20 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va
depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică (24 iulie) și în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității
atmosferice (intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, averse).

Valul de căldură va persista și pe parcursul săptămânii viitoare, anunţă ANM.