Alertă meteo. România se va sufoca de căldură sub presiunea temperaturilor tropicale

Europa se sufocă pe măsură ce valul de caniculă se extinde. Temperaturile extreme în creștere au cuprins mai multe zone din Europa, care abia își revenise după ultimul val de căldură. Seceta și incendiile forestiere au lovit Spania și Portugalia, iar arșița s-a extins în Franța și Marea Britanie. Temperaturile tropicale vor acoperi şi România.

13 iul. 2022, 17:07
Alertă meteo. România se va sufoca de căldură sub presiunea temperaturilor tropicale

Alertă meteo. Deși nu am ajuns la jumătatea lunii iulie, Europa se confruntă, din nou, cu un val de căldură extremă. Canicula revine și în România. ANM anunţă la ce temperaturi să ne așteptăm zilele următoare. Meteorologii vorbesc  despre „un val de aer cald, masă de aer tropical, în partea de sud-vest și în deplasare spre sudul Europei, acolo unde, de altfel, se va menține și în următoarele zile cu o intensitate mare”. „Pentru că ceea ce ajunge la noi este o periferie, nu cu aceeași intensitate, astfel încât va determina o încălzire treptată”, a precizat Alina Șerban.

SUA se topesc la 45 de grade
În SUA, zonele din sud-vestul și centrul țării se confrună cu o căldură extremă, în Waco înregistrându-se o temperatură de 42,2 grade Celsius. De altfel, o serie de recorduri zilnice de temperatură s-au înregistrat în weekend în mai multe orașe din Texas, Colorado, Oklahoma și Arkansas.

O „cupolă de căldură”, o zonă de presiune ridicată care captează căldura, a determinat această creștere a temperaturilor. Texanii care se sufocă în aceste zile cu temperaturi record și umiditate ridicată au fost îndemnați să reducă consumul de energie, în contextul în care rețeaua electrică se luptă să facă față creșterii bruște a cererii.

Temperaturile din Texas vor scădea abia la sfârșitul săptămânii, în timp ce în Arizona vor crește, ajungând vineri în Phoenix, capitala statului, la 45 de grade Celsius, conform prognozei. Deși disidentă, o artistă rusă a fost scoasă din unele expoziții. Ea povestește cum „a găsit o gură de oxigen” la București, unde munca ei a fost respectată.

Alertă meteo. Cum stă Europa
În Europa, Spania se află în mijlocul celui de-al doilea val de caniculă al verii, cu temperaturi care vor atinge sau depăși 44 de grade Celsius în unele zone din sud și sud-vest săptămâna aceasta.

Pârjol în Europa. Temperaturi de până la 46 de grade în destinaţii de vacanţă preferate de turiştii români
Rubén del Campo, un purtător de cuvânt al agenției meteorologice de stat Aemet, a declarat că valul de căldură, care a început sâmbăta trecută, ar trebui să atingă apogeul în zilele de marți, miercuri și joi, deși s-ar putea extinde până la sfârșitul săptămânii viitoare.

„Va fi un val de căldură intensă, iar temperaturile, în zilele cele mai călduroase, ar putea atinge sau chiar depăși 44 de grade Celsius în văile Guadiana și Guadalquivir și în orașe precum Córdoba sau Badajoz”, a declarat Del Campo, adăugând că în valea Ebro și în sudul regiunii nord-vestice a Galiciei s-ar putea înregistra temperaturi de 42 de grade. Valul de căldură ar putea aduce nu doar riscul izbucnirii unor incendii de pădure, ci și temperaturi nocturne neplăcut de ridicate, care nu vor scădea sub 25 de grade.

În luna august a anului trecut, Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, 47,4 grade Celsius, în orașul Montoro din Andaluzia. Două funcționare de la Direcția Sanitar Veterinară Botoșani au denunțat că au luat calificativ anual de 2.25 pentru că au refuzat să dedice o licitație unei „firme de partid”

În țara vecină, Portugalia, temperaturile au depășit 44 de grade Celsius la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce a alimentat incendiile de vegetație, nori uriași de fum fiind vizibili inclusiv în capitala Lisabona. Luni, pompierii au reușit să controleze cel mai mare incendiu, după ce au ars întinderi mari din orașul Ourém, situat în centrul țării.

Deși temperaturile s-au mai domolit puțin luni în Portugalia, se așteaptă ca acestea să crească din nou în zilele următoare, fiind prognozată o temperatură de 44 de grade Celsius pentru orașul Evora din sud-estul țării.

Un front de aer cald a început să pătrundă luni și în Franța, unde temperaturile au depășit 30 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării, potrivit serviciului național de prognoză meteo, Météo-France.

Instituția a precizat că de marți temperaturile ar putea atinge 39 de grade Celsius în unele părți ale Franței, adăugând că se așteaptă ca valul de căldură să atingă punctul maxim începând de sâmbătă și până marțea viitoare.

Nu doar în Franța, ci și în Germania și Italia urmează zile caniculare, avertizează meteorologii. Pentru a doua jumătate a săptămânii se anticipează în jur de 40 de grade. În Peninsulă, meteorologii spun că se vor înregistra temperaturi istorice, potrivit Știrilor TVR.

În Anglia şi în Ţara Galilor, autorităţile au mai crescut cu o treaptă alerta de caniculă. Sunt temperaturi-record pentru aceste zone, între 28 şi 31 de grade.

Alertă meteo. Când ajunge valul de caniculă în România și cât durează
Și România va fi afectată de acest val de căldură. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat luni că vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor începând cu 14 iulie, cu temperaturi cuprinse între 30 și 34 de grade Celsius.

Valul de căldură și senzația de disconfort termic se vor intensifica de luni, 18 iulie, când regimul termic va deveni canicular la nivelul întregii țări, trecând de 35 de grade.

Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat marți seară, la România TV, că la cum arată datele, acest val de caniculă va fi unul de durată în Români, continuând și în săptămâna 25-31 iulie și, foarte posibil, și în prima săptămână din august.

EXCLUSIV Şefa meteorologilor prezintă noua prognoză de coşmar. Câte zile vom îndura peste 40 de grade Celsius
„Vom consemna multe zile cu disconfort termic ridicat”, a spus meteorologul, care nu a exclus emiterea de noi avertizări cod roșu de caniculă. Până acum, în această vară, au fost emise două astfel de alerte.

Directorul ANM a specificat că în paralel cu temperaturile extrem de ridicate, se va semnala un deficit de precipitații.