Alertă meteo. Un ciclon loveşte România. ANM anunţă furtuni electrice violente şi grindină

Ploile și furtunile se întorc în mai multe regiuni ale țării, începând de joi, 14 septembrie. Pe alocuri, vor fi posibile averse torențiale, intensificări ale vântului și, izolat, căderi de grindină.

14 sept. 2023, 10:16
Alertă meteo. Un ciclon loveşte România. ANM anunţă furtuni electrice violente şi grindină
Furtună Otto România

Alertă meteo. În timp ce aerul neobișnuit de cald din vestul Europei este împins spre țara noastră, dinspre nord pătrunde o masă de aer mai rece. Frontul atmosferic care separă aerul cald de cel rece va traversa, parțial, și țara noastră începând de joi, aducând ploi și furtuni locale.

Când va ninge în România. Anul acesta, iarna va începe mult mai devreme decât în anii precedenţi

În Maramureș, Crișana, Banat, local în Transilvania și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat, îndeosebi în nordvestul teritoriului, de peste 40…50 l/mp.

ANM-Avertizare-generala-T0-230914100038

Notă: Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, astăzi (14 septembrie) și în centrul, nord-estul țării și în restul zonei montane.

Joi după-amiaza, vor fi posibile averse și furtuni în jumătatea vestică a țării, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în partea nordică a Moldovei. Izolat, acestea pot fi însoțite de vijelii și căderi de grindină de dimensiuni mici și medii.

În unele zone, ploile vor continua și în timpul nopții, dar, în general, vor fi liniștite. Vineri, 15 septembrie, vor fi din nou intervale cu instabilitatea atmosferică în zonele de munte și în Transilvania, iar, pe spații mai restrânse, și în Oltenia și Muntenia.

Citeste si ANM anunţă şocuri termice pentru următoarele patru săptămâni: caniculă şi furtuni violente

Cantitățile de apă vor atinge 20 – 30 de litri pe metrul pătrat, iar izolat peste 40 de litri pe metrul pătrat. Totuși, vor fi și areale destul de extinse, în special în partea de sud și est a țării, unde vor cădea doar câțiva stropi sau nu va ploua deloc în acest interval.

Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, joi şi în centrul, nord-estul ţării şi în restul zonei montane.

Vineri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în sud, centru şi est, anunţă ANM.

„Un val de aer rece va pătrunde în țara noastră aducând ploi și furtuni în unele zone, dar și o răcorire a vremii. Instabilitatea atmosferică se va menține ridicată de joi până sâmbătă, în acest interval fiind așteptate cantități de apă de până la 25 – 40 l/mp, a declarat Elena Mateescu, director ANM.