Alertă meteo, un „turbion” polar perturbă vremea în România de la nord la sud. Vom avea ninsori, lapoviţă şi ploi abundente

Informare meteo pentru averse de ploaie, intensificări ale vântului și, local, descărcări electrice, pentru joi, 9 martie, în vestul, nordul și sud-vestul României.

08 mart. 2023, 18:17
Alertă meteo, un „turbion” polar perturbă vremea în România de la nord la sud. Vom avea ninsori, lapoviţă şi ploi abundente

Alertă meteo. După căldura neobișnuită vin ploi abundente, temperaturi scăzute şi ninsoare. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo până pe data de 3 aprilie 2023. În timp ce în prima săptămână va fi mult mai cald decât normalul, în perioada următoare vom avea parte de precipitații iar temperaturile vor scădea brusc.

Pasajul unui ciclon pe la nord de țara noastră va aduce atât o încălzire a vremii, cât și ploi puternice în unele regiuni, intensificări ale vântului și o creștere a gradului de instabilitate atmosferică.

Prognoza meteo 9 martie 2023. Vești bune pentru români! Meteorologii anunță vreme caldă

După o dimineață cu temperaturile pozitive în aproape toată țara, în cursul zilei de joi, 9 martie, sunt așteptate averse de ploaie pe areale extinse în vestul, nordul și sud-vestul țării. Astfel de fenomene se vor produce și în celelalte regiuni, dar pe suprafețe mai restrânse.

Mai exact, vremea continuă să se încălzească în zilele care urmează neobișnuit de mult în cea mai mare parte a țării, dar urmează ploile abundente, iar la munte se vor semnala precipitații mixte.

La sfârșitul săptămânii vremea se strică în toată țara. Potrivit prognozei ANM, pentru următoarele patru săptămâni, vremea va fi capricioasă, iar precipitații abundente se vor semnala în nordul țării. La nivel termic vor exista diferențe majore între zi și noapte. Până pe data de 13 martie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această dată, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de sud și de sud-est a țării.

Alertă meteo, foro: meteo-radar

În Dobrogea și Bărăgan, mediile zi-noapte vor putea ajunge până la 10 grade Celsius, cu până la 5 grade mai ridicate decât normalul. În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali.

Cele mai mari cantități de precipitații vor fi în Maramureș. În schimb, în sudul și estul țării, în Muntenia, Oltenia Dobrogea și Moldova regimul pluviometric va fi deficitar.

Prognoza meteo pentru săptămâna 13-20 martie
Temperaturile vor scădea în toată țara și se vor apropia de normalul acestei perioade la nivelul întregii țări. În vest, sud și sud-est, mediile zilnice vor fi în jurul valorii de 6 grade Celsius, în timp ce în Transilvania și în jumătatea nordică a Moldovei vor fi medii în jur de 4 grade Celsius.  Mai cald va fi în sudul extrem al țării, în lunca Dunării.

Temperaturi de până la 20 de grade la mijlocul lui martie. Apoi un ciclon care lovește Europa ajunge și în România
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, cele mai mari diferențe față de normalul perioadei fiind în sud-vestul țării.

Mai exact, cantitățile de precipitații vor fi excedentare în vest, nord-vest, centru, precum și în nord-est, dar mai ales în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo pentru  săptămâna 20-27 martie
În această perioadă temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile.

În săptămâna 27 martie – 3 aprilie mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Maximele, între 10 și 18 grade Celsius

Prognoza meteo pentru începutul lunii aprilie
În săptămâna 27 martie – 3 aprilie, meteorologii anunță că mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.pe întreg teritoriul României. Cele mai ridicate temperaturi vor fi în sud-vestul țării, unde vor depăși 10 grade Celsius.

În București, vremea va deveni deosebit de caldă, cu o temperatură maximă de 18 grade Celsius și o minimă cuprinsă între 3 și 5 grade Celsius. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări pe parcursul zilei, iar noaptea va slăbi în intensitate, potrivit ANM.