ALERTĂ METEO. Val de praf saharian deasupra României timp de două zile

Publicat: Duminică, 21 Aprilie 2019 22:47 // Actualizat: Luni, 22 Aprilie 2019 10:34 // Sursa: romaniatv.net

Meteorologii INMH atrag atenția că în România va urma un val de praf saharian în următoarele 48 de ore. Densitatea acestuia deasupra României ar putea atinge nivelul maxim în Vinerea Mare, urmând să se disipeze apoi. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din vestul şi centrul ţării.

Avertismant din partea meteorologilor! Un val de praf Saharian vine peste Romania in urmatoarele doua zile. Totodata, precipitatiile vor face ca norul rosu sa se depuna pe sol.

Meteorologii atrag atenția că un val de praf saharian va cuprinde România în următoarele 48 de ore, susține România TVAcesta se va risipi abia de marți seara, mai susține sursa citată. 

De altfel, tot de marți temperaturile vor începe să crească și vor ajunge până la 24 de grade Celsius. Ploile își vor mai face prezența în partea de vest și în nord vestul țării. 

PROGNOZA METEO. Ploi şi vreme rece la începutul Săptămânii Mari. Cum va fi vremea de Paşte 

Meteorologii avertizează că vestul, centrul şi sudul Europei ar putea fi lovite de un nor de praf „extrem de dens” din Sahara, ce va afecta şi ţara noastră. 

Praful saharian, provenind în principal din Algeria, ar putea ajungea deasupra unei mari părţi a Europei luni, fiind apoi împins de vânt spre nordul şi spre estul continentului.

Estimările meteorologilor de la Universitatea din Atena arată că norul de praf, descris drept „extrem de dens” poate să atingă chiar şi Marea Britanie şi Irlanda în nord şi Polonia în est, însă cele mai afectate vor fi ţările mediteraneene, potrivit Severe Weather.

Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950. Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an.

Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de ameninţătoare încât au fost numite „diavoli de praf", sau “diavolii din nisip”. Nisipul Saharei este “la discreţia” vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcţie, nisipul e adunat în movile de peste un metro înălţime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcţia vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o reţea complexă de forme”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alertă meteo ANM fenomene meteo INMH praf saharian prognoza meteo
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8074
RON
27 Feb
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H