Alertă mondială. Avioanele chineze de luptă au trecut graniţa în Taiwan

Tensiunile au crescut din nou în strâmtoarea Taiwan, unde 9 avioane militare chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, în grupuri de patrulare.

01 apr. 2023, 22:01
Alertă mondială. Avioanele chineze de luptă au trecut graniţa în Taiwan

Tensiune crescută în Taiwan: 9 avioane militare chineze au depăşit linia mediană. Anunţat a fost făcut de Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan, subliniind că Forţele Armate ale insulei au „monitorizat şi au răspuns situaţiei cu mijloacele noastre fără o escaladare” a situaţiei.

China declară că nu recunoaşte linia de mijloc a strâmtorii Taiwan, considerând insula parte a unei „Chine unice” şi destinată „reunificării” cu Republica Populară Chineză.

Anunţul care alarmează marile puteri. General american: China se pregăteşte de război

Pentru Ministerul Apărării din Taipei, Armata Populară Chineză de Eliberare, se arată într-o notă, „a pus în pericol stabilitatea regională, a provocat tensiuni, a adus un impact negativ asupra securităţii şi dezvoltării economice prin această acţiune deliberată. Prin urmare, condamnăm acest act iraţional”.

Mişcarea chineză nu este surprinzătoare şi vine după călătoria în Statele Unite a preşedintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen.

China acuză dur: „SUA se grăbeşte să aprindă flăcările războiului. Ţările europene vor tremura în umbra unei posibile confruntări nucleare”

China ”intenţionează” să atace Taiwanul, dar nu neapărat înainte de 2030, estimează SUA

China ”intenţionează” să atace Taiwanul, însă nu până la sfârşitul acestui deceniu, estimează un expert în probleme din regiunea Asia-Pacific de la Departamentul american al Apărării, Ely Ratner, relatează AFP.

În cadrul unor audieri în puternică Comisie a Afacerilor Externe din cadrul Senatului american, Ely Ratner, însărcinat cu probleme în regiunea Asia-Pacific la Departamentul Apărării, a reiterat că Beijingul ”are intenţia” de a ataca Taiwanul.

”Însă cred că putem ajunge la sfârşitul acestui deceniu fără ca ei (chinezii) să compită o agresiune majoră în Taiwan”, a estimat el.

Beijingul consideră că Insula Taiwan, cu 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile pe care nu a reuşit să le reunifice cu restul teritoriului chinez după Războiul Civil chinez din 1949.

El vede cu ochi răi o apropiere, în ultimii ani, între autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care furnizează insulei o susţinere militară împotriva Beijingului de zeci de ani. În august, China a efectuat exerciţii militare importante în jurul Taiwanului, într-o demonstraţie de forţă fără precedent, ca represalii faţă de o vizită pe insulă a lui Nancy Pelosi, la acea vreme preşedinta Camerei americane a Reprezentanţilor.