Anunţul care alarmează marile puteri. General american: China se pregăteşte de război

China s-ar putea pregăti pentru acţiuni militare pentru a prelua controlul asupra naţiunii insulare, după ce preşedintele chinez Xi Jinping, care şi-a asigurat un al treilea mandat.

02 ian. 2023, 10:01
Anunţul care alarmează marile puteri. General american: China se pregăteşte de război

Relaţiile dintre China şi Taiwan au fost mult timp tensionate din cauza impulsului insulei pentru independenţă, dar au devenit şi mai tensionate pe fondul conducerii chineze din ce în ce mai agresive. Deşi Taiwanul se consideră independent de China şi este recunoscut ca un stat semi-autonom, autorităţile de la Beijing vor să deţină controlul insulei pentru a-şi îndeplini politica de reunificare.

China acuză dur: „SUA se grăbeşte să aprindă flăcările războiului. Ţările europene vor tremura în umbra unei posibile confruntări nucleare”

China s-ar putea pregăti pentru acţiuni militare pentru a prelua controlul asupra naţiunii insulare, după ce preşedintele chinez Xi Jinping, care şi-a asigurat un al treilea mandat istoric anul trecut, a spus clar că intenţionează să anexeze Taiwanul.

În acest context, un general-locotenent în retragere al armatei americane şi fost consilier pentru securitate naţională, H.R. McMaster crede cu tărie în acest scenariu.

„Xi Jinping a spus destul de clar, în declaraţiile sale, că, din perspectiva sa, va face China întreagă prin înglobarea Taiwanului. Şi pregătirile sunt în curs”, a declarat McMaster.

McMaster a spus că cea mai bună modalitate de a preveni un război militar pe scară largă asupra Taiwanului este „descurajarea”.

„China a devenit din ce în ce mai agresivă, nu numai din perspectivă economică şi financiară şi din perspectiva diplomaţiei. Şi ceea ce este cu adevărat deranjant este  că Xi Jinping pregăteşte poporul chinez pentru război”, a continuat pledoaria fostul consilier.

Citeşte şi

Țările care introduc teste Covid obligatorii pentru călătorii veniți din China. Explozie de infectări în țara asiatică

Taiwanul urmează să crească serviciul militar obligatoriu de la patru luni la un an, începând din 2024, anunţă preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen

Taiwanul urmează să crească perioada serviciului militar obligatoriu de la patru luni la un an, anunţă marţi preşedinta Tsai Ing-wen, subliniind că insula este necesar să se pregătească împotriva ameninţărilor tot mai mari reprezentate de China, relatează AFP.

”Serviciul militar actual de patru luni nu este suficient pentru a răspunde situaţiei, care se află într-o schimbare constantă şi rapidă”, subliniază într-o conferinţă de presă preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen. ”Am decis să restabilim serviciul militar (obligatoriu) de un an începând din 2024”, anunţă ea.