Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS: ”O viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”

După pandemia de Covid-19 care a paralizat întreaga planetă, experții în domeniul sănătății la nivel mondial, se așteaptă la orice, inclusiv la o nouă boală care are putea fi de 20 de ori mai mortală decât coronavirusul.

22 ian. 2024, 11:11
Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS: ”O viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”
Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19

Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. În cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), desfășurat sub tema: „Pregătirea pentru boala X”, denumire propusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2018, specialiști din sănătate au vorbit despre boala care ar putea îngenunchea omenirea.

Citește și Surpriză de proporții dezvăluită de specialiști. Efectele negative ale alimentului natural despre care se credea că face bine

Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19

Este vorba despre ipotetica Boală X care ar putea avea o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19 și care fără un vaccin, va face prăpăd în rândul oamenilor.

Specialiștii spun că puțini ar rămâne neatinși de agentul patogen, acesta provocând prăbușirea sistemelor de sănătate și colapsul economiilor, în timp ce lumea ar încerca din nou să stăpânească o forță a naturii.

Reprezentanții OMS susțin faptul că acest termen „reprezintă recunoașterea că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen (un microorganism care poate provoca o boală) necunoscut în prezent ca fiind cauza bolilor umane”.

Concret, boala X este un agent patogen teoretic – un virus ipotetic care poate fi necunoscut sau poate fi o particulă infecțioasă demult uitată.

Cu ocazia reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, de la Davos, din Elveția, OMS le-a cerut liderilor lumii să ia în considerare posibilitatea unui astfel de scenariu.

„Unii spun că acest lucru ar putea crea panică. Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – și să ne pregătim pentru asta”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Recent, specialiștii din cadrul OMS au descris boala X ca fiind un agent patogen de 20 de ori mai mortal decât Covid-19, care ar ucide aproape șapte milioane de oameni. Dr. Amesh Adalja, medic și cercetător senior la Centrul pentru Securitate Sanitară la Johns Hopkins, spune că o astfel de boală este o posibilitate.

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate și care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, spune dr. Amesh Adalja, potrivit unui reportaj CBS News.

Medicul atrage atenția că agentul patogen ipotetic ar putea fi în cele din urmă un virus respirator care ar putea deveni foarte transmisibil de la om la om. Mai mult, specialistul a subliniat că  astfel de microorganism ar putea să circule deja la speciile animale, la fel ca gripa aviară sau gripa porcină. Interacțiunile oamenilor cu aceste animale ar putea fi locul în care bolile își fac apariția.

„Cele mai multe dintre acestea vor dispărea, dar ceea ce ne îngrijorează este una care se poate răspândi eficient, așa cum s-a întâmplat în 1918″, adaugă doctorul Adalja, comparând boala X cu gripa spaniolă.

Citește și Băuturile considerate „sănătoase” de români sunt de fapt bombe alimentare. Mihaela Bilic: „Nu le mai beți ca pe apă!”