Băuturile considerate „sănătoase” de români sunt de fapt bombe alimentare. Mihaela Bilic: „Nu le mai beți ca pe apă!”

Mulți dintre noi alegem băuturi în variantele pe care le credem mai puțin nocive pentru sănătate, însă în multe dăți ne păcălim singuri. Licorile ce par mai slabe sau deloc calorice sunt, de fapt, adevărate bombe alimentare pe care nu ar trebui să le consumăm în mod constant.

22 ian. 2024, 08:56
Băuturile considerate „sănătoase” de români sunt de fapt bombe alimentare. Mihaela Bilic: „Nu le mai beți ca pe apă!”
Băuturile considerate „sănătoase” de români sunt de fapt bombe alimentare. Mihaela Bilic: „Nu le mai beți ca pe apă!”

În căutarea unui stil de viață sănătos, mulți dintre noi alegem băuturi aparent inofensive. La o privire mai atentă asupra acestor opțiuni aflăm că, de fapt, nu sunt chiar atât de benefice pentru sănătatea noastră cum am crede.

Citește și: Mihaela Bilic, despre avocado, fructul consumat de mulți români în ultimii ani. ”Ne-au prostit! Este o isterie generală”

Băuturile considerate „sănătoase”, în realitate bombe alimentare

Limonada este o băutură răcoritoare și revigorantă, preparată tradițional din suc de lămâie, apă și zahăr, deseori servită cu gheață și felii de lămâie. De asemenea, ea poate fi savurată în diferite variante, în funcție de preferințe, prin adăugarea de fructe proaspete, frunze de mentă sau chiar apă minerală. Băutura populară în mai toată lumea este o opțiune potrivită pentru hidratare, o sursă bună de vitamina C și foarte apreciată pentru beneficiile aduse sănătății.

Potrivit specialiștilor, este esențial să fim conștienți câte calorii și cât zahăr au aceste băuturi. Dacă apa are 0 calorii la 100 de mililitri, limonada are un conținut de aproximativ 20 de calorii la 100 de mililitri, iar sucurile sunt ceva mai bogate în calorii, având 40 de calorii la 100 de mililitri, după cum explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Când vine vorba de băuturi avem apă cu zero cal/100ml și în cealaltă extremă sucurile cu 40 cal/100ml, indiferent că e vorba de suc natural sau băutură carbogazoasă. La mijloc avem ceva ce se numește limonadă, 20 de cal/100ml. Într-un pahar de 300 ml apă, înseamnă jumătate de lămâie și 3 lingurițe de zahăr. Fiecare linguriță de zahăr, adică 5 g, are 20 de calorii. Asta este limonada, dragii mei, fie că o facem acasă, fie că o cumpărăm gata ambalată, o băutură cu 2-3 lingurițe de zahăr pe pahar”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

Mihaela Bilic a atras atenția și asupra unor băuturi, adesea considerate similare cu apa, la care nu ne așteptăm să aibă prea multe calorii. Ei bine, apa cu arome, ice tea, apa cu minerale și apa aromatizată nu sunt tocmai cele mai bune opțiuni. Ele conțin, de asemenea, două sau trei lingurițe de zahăr pe pahar, făcându-le mai degrabă similare cu limonada.

„Până aici totul e bine pentru că se numește limonadă și știm că are zahăr. Este un fel de semi-suc. Avem doar jumătate din numărul de calorii dintr-un suc, o linguriță de zahăr pe suta de mililitri de lichid. Însă, ce credeți? Sub același conținut de limonadă mai găsim și alte băuturi de care nu știm că sunt limonadă și credem că le putem bea în loc de apă: apă cu arome  – 21 cal/100 ml, ice tea 20 cal/100 ml, apă cu minerale 18 cal/100 ml și apă aromatizată 13 cal/100ml. Deci toate aceste băuturi, pe care voi ați crede că le puteți bea în loc de apă, trebuie să știți că vin la pahar cu două, trei lingurițe de zahăr, deci nu le beți ca pe apă pentru că sunt o apă îndulcită, o limonadă”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.

Citește și: Ajută sau nu alcoolul la digestie? Ce spune nutriţionista Mihaela Bilic, o să rămâi surprins!