Alertă mondială, ciocniri periculoase între două puteri nucleare în munții Himalaya! China este pe cale să facă o mutare șoc!

Este alertă la nivel mondial după tensiunile dintre China și India. O nouă ciocnire între armata indiană și cea chineză a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la granița disputată dintre India și China în zona munților Himalaya, soldată cu răniți de ambele părți, a anunțat luni partea indiană, citată de AFP.

13 dec. 2022, 11:34
Alertă mondială, ciocniri periculoase între două puteri nucleare în munții Himalaya! China este pe cale să facă o mutare șoc!

Un război între India și China ar fi unul dintre cele mai distructive conflicte din Asia. Conflictul militar dintre cele două puteri ar zgudui continentul și ar provoca zeci de mii de victime.

Tensiunile dintre cele două țări sunt în creștere de la ciocnirile din 2020, în urma cărora au murit 20 de soldați indieni și cel puțin patru soldați chinezi.

Un incident care a avut loc vineri, a provocat „răni minore la câteva persoane” de ambele părți, a declarat o sursă apropiată armatei indiene.

O altă sursă din armată a declarat că cel puțin șase soldați indieni au fost răniți. Până în prezent, China nu a furnizat nicio informație oficială în acest sens.

Armata chineză s-a apropiat de zona din apropierea „liniei de control real” – granița de facto – unde se convenise că niciuna dintre părți nu va patrula, au declarat sursele. Soldații indieni au reacționat apoi „într-o manieră fermă și decisivă”, a precizat prima sursă.

Citiți și: China se pregăteşte de război. Xi Jinping a cerut armatei să fie pregătită de conflict

După conflict, ambele părți „s-au retras imediat din zonă”, au adăugat ei. Un comandant indian a avut apoi o întâlnire cu un omolog chinez pentru a „discuta problema în cadrul mecanismelor existente pentru a restabili pacea și liniștea”.

Ministerul Apărării din India a declarat că soldații din ambele tabere au suferit răni ușoare în confruntarea, care a avut loc vineri în sectorul Tawang din teritoriul Arunachal Pradesh, din nord-estul Indiei, o regiune îndepărtată, care se învecinează cu sudul Chinei.

De asemenea, prima sursă a declarat că au existat „zone de percepție diferită, în care ambele părți au patrulat până la liniile de revendicare. Aceasta a fost tendința din 2006.

Presa indiană a citat surse anonime care au declarat că în confruntare au fost implicați aproximativ 300 de membri ai Armatei Populare de Eliberare a Chinei și că cel mai mare număr de victime a fost de partea chineză.

China și India, în conflict încă 1962 din cauza graniței disputate

Frontiera disputată de 2.100 de mile (3.379 de kilometri) a fost mult timp sursa de fricțiuni între New Delhi și Beijing, tensiunile crescând brusc în iunie 2020, când luptele corp la corp dintre cele două părți au dus la moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi în Aksai Chin-Ladakh.

India susține că forțele sale s-au confruntat cu trupele chineze într-o zonă disputată de-a lungul frontierei, prima confruntare de acest fel în mai bine de un an, transmite BBC.

Traseul exact al frontierei nu a fost niciodată delimitat. Iarna, temperaturile pot coborî sub minus 30 de grade, ceea ce afectează armele și duce la blocarea echipamentelor.

China amenință și Taiwanul

Între timp, optsprezece bombardiere chineze cu capacitate nucleară au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat marţi guvernul de la Taipei.

Încă de la începutul anului trecut, China a avertizat statul insular Taiwan că orice tentativă de a-și declara independența „va duce la război”.

Douăzeci şi unu de avioane au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului în ultimele 24 de ore, dintre care 18 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, a declarat marţi dimineaţă Ministerul Apărării taiwanez, citat de France Presse.

ADIZ a Taiwanului este mai mare decât spaţiul aerian al insulei. Ea include o parte din cel al Chinei şi chiar o porţiune din continent, conform Agerpres.

China a mărit considerabil numărul incursiunilor în sud-vestul zonei de acces restrâns a Taiwanului în ultimii doi ani, dar aceasta este de departe cea mai mare incursiune a bombardierelor H-6 de când Taipeiul a început să publice date zilnice despre ele în septembrie 2020, potrivit unei baza de date AFP.

Săptămâna trecută, China a impus noi interdicţii de import pentru alimente, băuturi, alcool şi produse din peşte din Taiwan.

Citiți și: Pericolul de război nuclear este tot mai mare. China îşi extinde arsenalul, iar India şi Israel şi-l modernizează