Alertă OMS: 236.000 de europeni vor muri de Covid 19 până la 1 decembrie

Peste 1,3 milioane de oameni au murit în Europa din cauza complicaţiilor generate de pandemia de coronavirus.

30 aug. 2021, 13:57
Alertă OMS: 236.000 de europeni vor muri de Covid 19 până la 1 decembrie

OMS consideră ”fiabilă” o proiecţie care preconizează 236.000 de decese suplimentare din cauza covid-19 în Europa – până în decembrie -, anunţă luni directorul regional OMS Hans Kluge, care se declară îngrojorat de o stagnare recentă a ritmului vaccinării pe acest continent, relateaază AFP.

”Săptămâna trecută, numărul morţilor în regiune a crescut cu 11%, iar o proiecţie fiabilă prevede 236.000 de morţi în Europa până la 1 decembrie” în afară de cele 1,3 milioane de decese cauzate de covid-19 pe acest continent, avertizează într-o conferinţă de presă Hans Kluge.

Directorul general al OMS trage un semnal de alarmă cu privire la a treia doză de vaccin anti-Covid. „Ar trebui amânată ca prioritate”
OMS deplânge „inegalităţile şocante” în privinţa accesului la vaccinuri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a deplâns marţi „şocantele inegalităţi de acces la vaccinuri” împotriva Covid-19, la deschiderea unei reuniuni anuale virtuale a miniştrilor sănătăţii de pe continentul african, relatează lefigaro.fr. 
„La nivel global, 140 de ţări au vaccinat cel puţin zece la sută din populaţia lor, dar pe continentul nostru doar patru ţări au reuşit să atingă acest obiectiv, din cauza inegalităţilor şocante în accesul la vaccinuri”, a declarat etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

OMS avertizează cu privire la virusul mortal Marburg, care a făcut deja victime. „Are potenţialul să se răspândească în toate direcţiile”
Potrivit acestuia, „criza vaccinului ilustrează slăbiciunea fundamentală la rădăcinile pandemiei: lipsa solidarităţii globale şi a partajării – schimbul de informaţii şi date, probe biologice, resurse, tehnologie şi instrumente”.
Pentru a consolida solidaritatea mondială, directorul general al OMS a cerut ţărilor africane să sprijine „un tratat internaţional sau orice alt instrument legal care să permită îmbunătăţirea cooperării internaţionale” ca răspuns la pandemie. Acest tratat ar putea fi discutat în noiembrie la o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătăţii.

„Dispozitivul Covax a livrat 40 de milioane de doze de vaccin în ţările africane, ceea ce reprezintă doar o mică parte din dozele necesare pentru a proteja populaţiile continentului împotriva riscurilor de boli grave şi deces legate de Covid-19”, a subliniat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. „Regretăm profund întârzierile şi dificultăţile în onorarea acordurilor din cauza evenimentelor neprevăzute din timpul pandemiei. Am învăţat multe lecţii ”, a adăugat ea.


loading...
Partenerii noștri