Directorul general al OMS trage un semnal de alarmă cu privire la a treia doză de vaccin anti-Covid. „Ar trebui amânată ca prioritate”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat în timpul unei vizite la Budapesta că doza suplimentară de vaccin anti-Covid ar trebui amânată ca prioritate şi ar trebui oferită pentru creşterea ratelor de imunizare în ţările unde doar 1 -2 % din populaţie a fost vaccinată.

23 aug. 2021, 13:23
Directorul general al OMS trage un semnal de alarmă cu privire la a treia doză de vaccin anti-Covid. „Ar trebui amânată ca prioritate”

Directorul general al OMS a afirmat că, dacă ratele de vaccinare nu cresc la nivel global, variante mai puternice ale coronavirusului ar putea să se dezvolte, iar serurile prevăzute ca doze suplimentare ar trebui donate ţărilor unde oamenii nu au primit nici măcar prima doză, scrie The Guardian.

În ultimele săptămâni, la nivelul statelor occidentale, este discutat tot mai mult pe seama unei doze suplimentare de vaccin anti-Covid în cazul celor cu schema de imunizare completă.

Statele Unite au anunţat deja că recomandă administrarea celei de-a treia doze. Astfel, autorităţile de la Washington au anunţat că americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua, începând din 20 septembrie, autorităţile sanitare declarându-se îngrijorate de scăderea protecţiei imunitare conferite de vaccinuri odată cu trecerea timpului.

„Datele disponibile arată clar că protecţia împotriva infectării cu SARS-CoV-2 începe să scadă pe măsura trecerii timpului după primele doze de vaccin„⁣, explică în anunţul lor principalii responsabili sanitari americani, printre care se numără directoarea Centrelor de prevenire şi combatere a bolilor (CDC), Rochelle Walensky, şi directoarea interimară a FDA, Janet Woodcock.

De asemenea, de câteva săptămâni, Israelul a început administrarea dozei suplimentare. Danemarca urmează să prezinte liniile directoare în acest sens, privitor la cei cu sistem imunitar slăbit, în timp ce Franţa plănuieşte să înceapă administrarea luna viitoare.

Citeşte şi Cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager”

În anumite cantoane din Elveţia acest lucru este deja în curs, iar Germania are în vedere administrarea celei de-a treia doze în cazul tuturor celor care au schema de vaccinare completă.

La nivel mondial, până în prezent, au fost administrate aproximativ 5 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Citeşte şi A treia doză de vaccin anti-COVID, administrată în Marea Britanie începând din septembrie. Sunt vizate persoanele de peste 50 de ani