Explozie urmată de incendiu la Petromidia, Năvodari! Un muncitor a murit, alţi cinci sunt răniţi. A fost activat PLANUL ROŞU

Un incendiu violent a izbucnit în cursul zilei de vineri la rafinăria Petromidia Năvodari! Focul și fumul puternic se puteau observa și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi. Cinci persoane au fost rănite. Un alt angajat care iniţial a fost dat dispărut, a fost găsit mort. Autorităţile au activat plan roşu de intervenţie, iar autorităţi au transmis mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert.

02 iul. 2021, 14:46

O explozie urmată de un incendiu violent a izbucnit vineri la Petromidia Năvodari. Focul și fumul puternic se puteau observa și de pe plaja din Mamaia, dar și din localitățile din împrejurimi.

 

Update 14.40. Cinci angajaţi ai rafinăriei au fost răniţi în explozia urmată de incendiu la Petromidia Năvodari. patru dintre victime au fost transportate la spital în Constanţa. Persoana dată dispărută în urma incendiului urmat de explozie de la Petromidia a fost găsit moartă, a confirmat prefectul de Constanța, Silviu Coșa.

Citeşte şi: VIDEO Momentul exploziei de la Petromidia Năvodari, surprins în imagini de turişti de pe plaja din Mamaia

KMG International, companie care deţine Rafinăria Petromidia, a anunţat că tot personalul a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite.

„Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranţa angajaţilor noştri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite. Din păcate, ca urmare a accidentului, cinci dintre colegii noştri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Constanţa.
Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic”, a anunţat KMG International.

“În acest moment, incendiul din cadrul instalaţiei HPM este izolat şi stabilizat, echipele interne şi externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp. Vă reamintim că în cursul acestei zile, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM)”, a mai transmis echipa de comunicare a Grupului KMG International.

Generalul  Maior Dan Paul Iamandi, Inspector General IGSU, a declarat că intervenţia după explozia de la Petromidia Năvădari „ar mai putea dura o oră – două”.

„Intervenția e foarte dificilă. Conductele care transportă motorină au fost avariate, multe din ele au fost sparte. E vorba de o instalație, multe conducte, avem forțele necesare să lichidăm incendiul. Există un pericol (de explozie n.red.) nu știu să vă spun cât de mare. Se intervine pentru alte 3 focare, sunt 3 conducte avariate”, a precizat Dan Paul Iamandi, Inspector General IGSU.

Explozia a avut loc la parcul de rezervoare al Rompetrol Midia Năvodari. Din primele informaţii, explozia a avut loc la o instalație de la rafinărie, la instalația Hidrofinare Petrol – Motorină. Potrivit replicaonline.ro, ar fi luat foc un compresor de gaze și a urmat incendiul.

Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil.

 

Incendiu la Petromidia Năvodari. Cinci angajaţi ai rafinăriei au fost răniţi. O persoană a murit

Cinci persoane cu vârste între 30 şi 50 de ani au fost rănite în urma exloziei urmate de incendiu de la rafinăria Petromidia. Toate victimele erau angajaţi ai rafinăriei. Un alt angajat care iniţial fusese dat dispărut a fost găsit mort.

Două dintre victime au suferit arsuri şi au fost transportate la Spital Clinic Județean de Urgență Constanța pentru îngrijiri şi investigaţii. Una dintre persoanele rănite au suferit arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 40% pe suprafața corpului şi a fost transportată la spital cu un elicopter SMURD. Este vorba despre un bărbat de aproximativ 50 de ani.

„Referitor la starea pacienților de la Combinatul Petromidia, Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca).
Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital”, a transmis ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Citeşte şi: Primele imagini cu victimele exploziei de la Petromidia. Una dintre ele, dusă cu elicopterul SMURD la spital. Intervin pompieri din cinci județe

 

Ce spun reprezentanții Petromidia despre EXPLOZIA urmată de incendiu

”În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinariei Petromidia, în cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta. În acest moment, echipele de intervenție actionează pentru controlul și stingerea incendiului. Vom reveni cu mai multe detalii, in cel mai scurt timp. Multumim autorităților pentru profesionalismul si promptitudinea cu care au reactionat la acest incident”, a transmis rechipa de Comunicare a Grupului KMG International.

S-a activat planul roșu de urgență. Pentru gestionarea incidentului, la fața locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere (ISU Călărași – 2 autospeciale de stingere, ISU Ialomița – 2 autospeciale de stingere, ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere, ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere), 2 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU, a transmis vineri mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert, privind explozia puternică de la Rafinăria Midia.

„ATENȚIE, ATENȚIE, ATENȚIE La Petromidia, zona Midia, Năvodari, s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranța dumneavoastră, evitați zona pe o rază de 1000 de metri, rămâneți în interiorul locuinței, închideți geamurile ți nu vă expuneți la fum/noxe!”

Update. Spre locul tragediei a plecat şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şi ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Vorbim de un incident major. Ne aflăm într-o situație de urgență. Să lăsăm specialiștii să își facă treaba. Există un proces bine stabilit dacă au fost omise anumite instalații. Pot apărea explozii și mai periculoase. În tot ce înseamnă mediul, există riscuri, e important să se respecte procedura, ce instalații se pot opri, care nu se pot opri. Norul care s-a emis… conține 17.000 de subtanțe organice complexe. La Petromidia există 19 instalații tehnologice majore funcționale, tot ce înseamnă producerea de benzină, motorină, produse de plastic. Sunt produse periculoase. Un caz similar s-a întâmplat în Italia. Instalațiile trebuie corect amplasate și monitorizate. În prejma lor să nu existe alte instalații care pot fi influențate de explozii. Sunt niște lucruri asupra cărora trebuie să reflectăm foarte bine, să vedem de ce se produc atât de des incidente la Petromidia”, a declarat Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.

 

Rafinăria Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei, cu impact semnificativ în zona Dobrogei și pe plan național.

Fumul gros produs de incendiul la Petromidia Năvodari este vizibil şi de pe plaja din Mamaia. Mai mulţi turişti au postat pe reţelele de socializare imagini cu fumul gros care se ridică deasupra rafinăriei Midia.

Mai mulți localnici au surprins momentul exploziei și au postat fotografiile și video-urile pe internet.