Alertă pe pieţele financiare, euro nu a mai fost atât de slab în ultimele săptămâni. „Paritatea cu dolarul este doar o chestiune de timp”

Euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul american, în condiţiile în care ultima creştere a preţurilor la gazele europene a sporit îngrijorările legate de o recesiune.

05 iul. 2022, 16:37
Alertă pe pieţele financiare, euro nu a mai fost atât de slab în ultimele săptămâni. „Paritatea cu dolarul este doar o chestiune de timp”

Euro a scăzut cu până la 1,2% , până la 1,0298 USD, cel mai slab nivel din decembrie 2002. De remarcat că moneda unică a scăzut cu peste 9% față de dolar în acest an, deoarece inflația record a escaladat în presiune asupra gospodăriilor și a firmelor și, odată cu consecințele războiul din Ucraina, împiedică capacitatea Băncii Centrale Europene de a ridica ratele dobânzilor la fel de repede ca Fed.

Conform modelului de prețuri operat de Bloomberg, există acum o șansă de 60% ca moneda din zona euro să atingă paritatea față de dolar până la sfârșitul anului , în creștere de la 46%, cât era în cursul zilei de luni. „Paritatea este acum doar o chestiune de timp”, a spus Neil Jones, șeful vânzărilor de valută către instituțiile financiare la Mizuho.

Citeşte şi Curs valutar BNR 5 iulie 2022. Francul elveţian depăşeşte euro. Dolarul, valoare record în faţa leului. ROBOR se apropie de 7%

Mai multe monede au fost sub presiune. Yenul japonez s-a apropiat din nou de minimul ultimilor 24 de ani, în timp ce coroana norvegiană a scăzut cu 1,2%, deoarece lucrătorii din sectorul gazelor au intrat în grevă.

Şeful departamentului de cercetare a pieţelor globale de la MUFG, Derek Halpenny, a declarat că riscurile ca Europa să reintre în recesiune par să crească după un alt salt mare de 17% al preţurilor la gazele naturale atât în Europa, cât şi în Marea Britanie.

Citeşte şi Cea mai căutată meserie a momentului. Salariile ajung la 3000 de euro şi nu trebuie să ai diplomă de BAC