Alertă! Peste 2 milioane de parole de Facebook, Google sau Twitter au fost furate şi postate pe Internet

Un cercetător american a descoperit întâmplător o bază de date uriaşă ce conţinea nume de utlizatori şi parole de pe diferite site-uri, furate şi postate pe Internet pentru amuzamentul hackerilor, scrie Business Insider.

07 dec. 2013, 09:40
Alertă! Peste 2 milioane de parole de Facebook, Google sau Twitter au fost furate şi postate pe Internet
Baza de date postată ilegal pe Internet şi descoperită de Daniel Checkik, de la compania de protecţie a datelor pe internet Trustwave SpiderLabs, conţinea parolele a 2 milioane de utilizatori de Facebook, Google, Yahoo, Twitter sau LinkedIn.

Un studiu realizat de Google Apps în Anglia dezvăluie cele mai comune parole alese de internauţi, care nu garantează un nivel de securitate prea ridicat. Reţele de socializare, adrese de mail, operaţiuni bancare online, aplicaţii de tot felul sunt tot atâtea instrumente securizate unde este nevoie de parole. 

 
– 123456
– 123456789
– password
– admin
– 12345678
– qwerty
– 1234567
– 111111
– photoshop
 

Se pare însă că internauţii nu se gândesc prea mult când îşi aleg parolele, adesea obişnuite sau puţin personalizate, ceea ce le face uşor de ghicit, scrie Agerpres. Într-un studiu recent, Google Apps arată, de exemplu, că un internaut britanic din şase foloseşte ca parolă numele animalului de companie. Tot atâţia utilizează o dată specială pentru ei, cum ar fi data naşterii sau a căsătoriei. Sunt ghicitori uşor de dezlegat de internauţi rău intenţionaţi.

Alte parole nerecomandate şi totuşi folosite pe scară largă sunt numele unui copil din familie, numele unui alt membru al familiei, locul naşterii utilizatorului, locul preferat pentru vacanţă, sportul favorit sau numele unei echipe sportive…Unii internauţi folosesc chiar termenul „password”.

Site-ul splashdata a publicat un studiu în care enumeră cele mai nefericite 25 de parole din 2012. Printre acestea, suita de numere „123456”, „abc123”, „dragon”, „baseball”, „iloveyou”, dar şi „jesus”, „welcome” sau „football”. În studiu se mai menţionează că 48% din cei intervievaţi au declarat că au comunicat parola unei alte persoane, în timp ce 3% spun că şi-au scris parola pe o bucată de hârtie pusă aproape de calculator.

Recomandarea este ca parola să fie complicată, dar şi uşor de reţinut. Acesta este preţul securităţii, încheie lefigaro.