Alertă sanitară de la OMS: „Vaccinarea este depăşită de variantele mutante”

Directorul general al OMS, spune că distribuirea vaccinurilor către țările sărace a fost „doar o scurgere, care este depășită de variante".

05 iul. 2021, 12:07
Alertă sanitară de la OMS: „Vaccinarea este depăşită de variantele mutante”

Alertă sanitară de la OMS! Națiunile bogate împart vaccinurile cu țările cu venituri mici prea lent pentru a preveni răspândirea variantei Delta a coronavirusului, riscând milioane de vieți, a avertizat, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit The Guardian.

Directorul general al OMS, spune că distribuirea vaccinurilor către țările sărace a fost „doar o scurgere, care este depășită de variante”, după ce datele arată că varianta Delta este prezentă acum în cel puțin 98 de țări.

Avertismentul său vine după ce Dame Sarah Gilbert, profesorul de la Oxford care a condus echipa din spatele vaccinului Oxford/AstraZeneca, a cerut prudență cu privire la propunerile de vaccinare a copiilor din Marea Britanie. „Trebuie să echilibrăm vaccinarea copiilor din țările cu venituri ridicate cu vaccinarea în restul lumii, deoarece trebuie să oprim transmiterea acestui virus la nivel global”, a declarat aceasta pentru Observer.

OMS avertizează: „Coronavirusul se răspândeşte mai repede decât vaccinurile”. Miliardul de doze pentru ţările sărace nu e suficient

Directorul OMS a declarat că liderii mondiali trebuie să se asigure că cel puțin 10% dintre oamenii din toate țările ar trebui să fie vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât persoanele vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății să fie protejați.

Semnal de alarmă OMS: Europa va fi lovită de al treilea val Covid. Milioane de oameni sunt încă nevaccinați. „Este inacceptabil”Alertă sanitară de la OMS: Al treilea val ameninţă să fie „cel mai rău” în Africa

Al treilea val de cazuri de Covid-19 se răspândeşte mai rapid în Africa şi afectează şi mai mult un continent confruntat cu lipsa de vaccinuri, a alertat joi biroul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie AFP.

În Africa, „al treilea val ia viteză, se propagă mai rapid, loveşte mai puternic”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa.

„Cu o creştere rapidă a numărului de cazuri şi de raporturi din ce în ce mai multe de boli grave, cel mai recent val ameninţă să fie cel mai grav din Africa”, a avertizat ea într-o conferinţă de presă online.

Potrivit OMS, cazurile de Covid-19 au crescut în cinci săptămâni consecutive de la debutul celui de-al treilea val pe 3 mai 2021. Pe 20 iunie – a 48-a zi de la începutul celui de-al treilea val – Africa a înregistrat în jur de 474.000 de noi cazuri, adică o creştere de 21% faţă de primele 48 de zile în al doilea val.

„La rata actuală a infecţiei, se preconizează că focarul actual îl va depăşi pe cel anterior până la începutul lunii iulie”, potrivit OMS.

Conform organizaţiei Naţiunilor Unite, pandemia a revenit în 12 ţări africane. O conbinaţie de factori alimentează acest nou val de contaminări, în special o respectare precară a măsurilor de sănătate publică, o interacţiune socială importantă, precum şi răspândirea variantelor.

În Republica Democrată Congo (RDC) şi în Uganda, în jur de 77% şi 97% dintre cazurile diagnosticate sunt legate de varianta Delta (indiană).

Această variantă, identificată pentru prima dată în India, a fost semnalată în 14 ţări africane, a adăugat OMS.

Creşterea cazurilor de Covid-19 în Africa apare pe măsură ce lipsa vaccinurilor persistă pe continent, unde doar „puţin peste 1% din populaţia africană a fost complet vaccinată”, potrivit OMS.

„Lipsa de vaccinuri prelungeşte deja durerea din cauza Covid-19 în Africa”, „noi avem nevoie de o solidaritate internaţională” pentru a face faţă pandemiei, a spus dr. Moeti.

În numeroase ţări africane, neîncrederea în vaccinurile anti-Covid rămâne puternică.