OMS avertizează: „Coronavirusul se răspândeşte mai repede decât vaccinurile”. Miliardul de doze pentru ţările sărace nu e suficient

Răspândirea Covid-19 la nivel global este mai rapidă decât distribuirea vaccinurilor, spun oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au atribuit transmiterea coronavirusului noilor variante, precum Alpha şi Delta, care sunt mai contagioase.

15 iun. 2021, 11:10
OMS avertizează: „Coronavirusul se răspândeşte mai repede decât vaccinurile”. Miliardul de doze pentru ţările sărace nu e suficient

„Riscurile au crescut pentru persoanele care nu sunt protejate, care reprezintă cea mai mare parte a populaţiei lumii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă. În timp ce numărul de cazuri noi de coronavirus continuă să scadă la nivel mondial, numărul deceselor nu a scăzut în acelaşi ritm, a spus acesta.

În timp ce cazurile săptămânale sunt cele mai scăzute din februarie, decesele nu scad la fel de repede. Declinul global maschează o creştere îngrijorătoare a cazurilor şi deceselor în multe ţări„, a spus Tedros.

Numărul de cazuri noi a scăzut timp de şapte săptămâni la rând, cea mai lungă serie de declinuri pe care le-a văzut lumea de la începutul pandemiei. Dar numărul deceselor raportate săptămâna aceasta este încă similar cu cel raportate săptămâna trecută, a spus el.

Peste 3,8 milioane de oameni au murit de Covid-19 în întreaga lume, de la începutul pandemiei. Ţările din Africa se confruntă cu rate de mortalitate mai ridicate în rândul celor care suferă de Covid decât în ​​alte ţări.

Citeşte şi Pandemia s-ar putea reintensifica în Europa din cauza nivelului scăzut al vaccinării. Avertismentul OMS

Ratele mai ridicate ale mortalităţii sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece ţările africane au raportat mai puţine cazuri decât majoritatea celorlalte regiuni. Ţările africane au, de asemenea, cel mai mic acces la vaccinuri, diagnostic şi aprovizionare cu oxigen, evidenţiind efectele inechităţii medicale despre care au avertizat oficialii din domeniul sănătăţii la nivel mondial.

Există suficiente doze de vaccinuri la nivel global pentru a reduce transmisia şi a salva multe vieţi dacă sunt utilizate în locurile potrivite pentru persoanele potrivite”, a arătat Tedros.

Ţările G7 s-au angajat să distribuie 870 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume, dar OMS spune că sunt necesare mai multe. „Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mişcă mai repede decât distribuţia globală a vaccinurilor. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi.  Aceste comunităţi au nevoie de vaccinuri şi au nevoie de ele acum, nu de anul viitor„, a subliniat şeful OMS, citat de The Guardian.

Citeşte şi OMS avertizează că sfârşitul pandemiei este departe: „Se va încheia atunci când minim 70% din populaţia globului va fi vaccinată”


loading...
Partenerii noștri