Alertă sanitară înainte de Sărbători. Cumpărătorii pot fi amendaţi cu până la 2.000 de lei

Pregătirile pentru Sărbători sunt în toi, iar riscuri de tot felul pândesc la tot pasul. Cei care nu cumpără carnea din magazine şi nu o testează înainte de consum, riscă să se infesteze cu trichineloză. Mai mult, ei se pot alege şi cu o amendă usturătoare, de până la 2.000 de lei. ‎Autorităţile spun că perioada Sărbătorilor este şi cea în care apar cele mai multe cazuri de trichineloză.

RomaniaTV.net
11 dec. 2014, 14:52
Alertă sanitară înainte de Sărbători. Cumpărătorii pot fi amendaţi cu până la 2.000 de lei

Testarea cărnii înainte de a fi consumată vă poate salva viaţa, spun inspectorii sanitari-veterinari, care avertizează că sunt dispuşi să dea şi amenzi celor care vând sau cumpără carne fără avizul medicului.

În cazul în care din păcate apar episoade de trichineloză la om, sigur că se va face o anchetă sanitar-veterinară şi cei care au pus în consum familial sau petreceri pot să plătească sancţiuni contravenţionale în jur de 2.000 de lei. Deci valoarea amenzii este mai mare decât valoarea unui porc„, a declarat pentru România TV, Ovidiu Zvorişteanu, director executiv DSV Bucureşti.

Citeşte şi Veste bună pentru români. Carnea de porc, mai ieftină cu 5% de Crăciun

Câteva sute de poliţişti împreună cu inspectorii sanitar-veterinari verifică în această perioadă comercianţii de carne. Însă şi clienţii trebuie să se asigure că ceea ce au cumpărat poate fi consumat în siguranţă.

În ciuda riscurilor, mulţi români preferă să sară peste această etapă şi să mănânce din porcul sacrificat în curte fără a-l mai testa.

Autorităţile spun că perioada sărbătorilor este cea în care apar cele mai multe cazuri de trichineloză, pentru că se consumă foarte multă carne netestată, de la porci crescuţi în gospodărie.

Citeşte şi Încă o persoană a murit în cazul focarului de trichineloză din Arad