Alertă sanitară! Musca neagră face ravagii. Tot mai multe persoane ajung la spital din cauza înţepăturii sub forma unui fierăstrău

Autoritățile din Spania sunt în alertă, după ce tot mai multe persoane au ajuns la spital din cauza mușcăturii așa numitei muște neagre.

07 aug. 2023, 11:06
Alertă sanitară! Musca neagră face ravagii. Tot mai multe persoane ajung la spital din cauza înţepăturii sub forma unui fierăstrău
Alertă sanitară! Musca neagră face ravagii.

Alertă sanitară! Musca neagră face ravagii. Medicii atrag atenția că insecta este extrem de periculoasă din cauza înţepăturii sub forma unui fierăstrău, care provoacă răni adânci şi poate duce la infecţii şi alergii alarmante.

Citește și Alertă la mare! O bacterie ucigașă a fost descoperită în apă. Care sunt simptomele și cum se transmite

Alertă sanitară! Musca neagră face ravagii

”În cazul în care sunteţi muşcaţi de această insectă, este recomandat să aplicaţi un unguent cu corticosteroizi sau să vă prezentaţi de urgenţă la spital”, spun autoritățile spaniole.

Pentru a opri această molimă, a fost solicitat ajutorul tuturor administraţiilor publice spaniole.

Musca neagră este o specie endemică în Spania însă, expansiunea sa s-a accelerat exponențial în ultimii ani, iar tot mai multe persoane afectate de mușcăturile acestora se prezintă la centrele de sănătate din orașele și localitățile din întreaga peninsulă.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, musca neagră nu înțeapă, ci mușcă. Acest lucru a fost explicat de directorul general al Anecpla, Jorge Galván, care a subliniat că problema fundamentală a acestei insecte este că nu mușcă, ci mai degrabă înțeapă sub formă de ferăstrău, generând o rană gravă și putând duce la infecții și reacții alergice foarte alarmante, care, în unele cazuri, pot necesita chiar spitalizare.

Specialiștii spun că musca neagră are nevoie să consume sânge pentru a-și completa ciclul de viață. Această insectă mușcă, sfâșiind pielea victimelor sale cu mandibulele pentru a extrage sângele. Prin acest gest, ea inoculează o mică doză de anestezic, care îi va permite să lucreze în liniște, fără ca individul afectat să observe, timp de cinci minute. Efectul final al mușcăturii muști negre este o umflătură de câțiva centimetri care adesea chiar sângerează, însoțită de o umflătură mare care poate dura până la o lună.

Cele mai afectate regiuni spaniole de prezența muștei negre sunt Andaluzia, Aragon, Catalonia, Madrid, Murcia și Valencia, unde această insectă autohtonă, care are o lungime de aproximativ șase milimetri, a ajuns la un număr fără precedent, în principal din cauza creșterii temperaturilor din ultimii ani, transmite publicația 20 minutos.

Citește și Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă