Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă

În plin sezon estival, sănătatea românilor care merg la Techirghiol pentru celebrele împachetări cu nămol este pusă în pericol și asta din cauza unor vânzători ambulanți care colectează materia primă din zonele de deversare.
Alina Costache
02 aug. 2023, 19:16
Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă
Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă

Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate. Medicii sunt în alertă și trag un semnal de alarmă pentru românii care merg la Techirghiol să îl achiziționeze din locuri sigure.

Citește și Lacul care aduce copii. Locul miraculos, unic în lume, care a fost supranumit „Balta fertilității”

Mare atenție, români! Nămolul de la Techirghiol, un pericol pentru sănătate

„Să fiți atenți că nămolul este cel care este distribuit în interiorul plajelor, solariilor, care sunt și la Eforie Nord, și la Eforie Sud, și la Techirghiol. Acela este nămolul extras dimineața în zori și adus pe plajă. Celălalt care se vinde în cutiuțe este adunat din zona de deversare a nămolului folosit. Poate produce iritații ale pielii și nu există o dovadă științifică asupra efectelor pe care le-ar putea produce”, a declarat Olga Surdu, medic primar recuperare medicină fizică și Balneologie de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Medicii susțin că băile de nămol trebuie să fie evitate între orele 10:00 și 17:00 și asta pentru că atrage radiațiile și devine extrem de periculos pe caniculă extremă.

Cu toate acestea nămolul de la Techirghiol este renumit datorită efectelor sale terapeutice. Oameni din toată lumea vin aici să se trateze pentru diferite afecţiuni reumatismale.

„Proprietăţile acestui nămol au fost descoperite cu mii de ani în urmă, când trupele romane au trecut prin zonă cu soldaţi răniţi, cu cai răniţi şi întâmplarea a făcut că au trecut prin apa Lacului Techirghiol. Şi, la un moment dat au constatat că rănile au început să se închidă. Şi cred că aici începe povestea noastră, pentru că ulterior, până în ziua de astăzi, beneficiile tratamentului sunt cunoscute şi recunoscute, atât în ţară, dar şi în străinătate.

De foarte mulți ani, de cel puțin 50 de ani pe litoralul românesc vin foarte mulți străini, care repetă cura an de an pentru diverse afecțiuni reumatismale, în principal, dar nu sunt singurele indicații. De foarte multe ori vin persoane care nu au niciun fel de problemă de sănătate, dar vin pentru profilaxie, pentru că străinii ţin foarte mult la profilaxie şi noi trebuie să ne educăm în acelaşi sens.

Știm foarte bine că bunicii ne duceau la mare când eram copii. De ce? Ca să ne crească imunitatea, pentru că razele solare stimulează producția endogenă de vitamină D, pentru că făceam plajă, ne încălzeam pielea, apoi intram în apa mării sau apa lacului care avea temperatură mai scăzută, stăteam, înotam, reveneam pe plajă, iar făceam plajă, iar se încălzea pielea, adică este o terapie contrastantă cal rece, cald-rece.

Pe această reacție de stimulare contrastantă se bazează tratamentele balneare, pentru că „biciuiesc” organismul, în special centrul de termoreglare, astfel încât vom fi mult mai rezistenți în anotimpul rece, cu variații mari de temperatură. Organismul deja va ști să se autoregleze la diferențele de temperatură și vom avea mai puține riscuri de a ne îmbolnăvi. Este poate principala indicație a unei cure elio-marine profilactice. Valabil și pentru copii, dar și pentru adulți”, a spus dr. Iulia Belc, potrivit Antena3.ro.

Potrivit medicului, tratamentul şi-a dovedit eficacitatea, în principal pentru afecțiunile articulare, ce ține de articulație, dar și de părți moi, adică de mușchi, de tendoane, de ligamente.

„De foarte multe ori, o sechelă post-traumatică post-fractură articulară rămâne cu o redoare, adică o lipsă de mobilitate completă a articulației respective. Printr-un tratament complex, deci nu numai cu nămol. Printr-o evaluare corectă, aplicațiile de nămol în diverse forme pot să concureze la un program de recuperare de succes.

Beneficiile nămolului dacă nu sunt dovedite din punct de vedere științific foarte intim, mecanismul de acțiune. Totuși, studiile din ultimii, ani mai ales din ultimii 30 de ani, au dovedit că acționează și asupra imunității stimulează imunitatea, imunitatea nespecifică, dar are și o putere antioxidantă și știm foarte bine, la ora actuală radical liber care rezultă în urma arderilor metabolismului nostru concură la apariția diverselor afecțiuni, suferințe și așa mai departe.

Nămolul este foarte bun în cură indiferent că este iarnă și atunci îl aplicăm la cald în băi de nămol sau împachetări de nămol, sau vara la rece, nămol la rece, pe malul lacului, de obicei pe malul lacului Techirghiol”, a mai spus medicul de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Citește și Cel mai sărat lac din România a secat. Movila Miresii s-a transformat într-un câmp de cristale

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici