„Alertă specială” în Japonia, din cauza unui taifun care ameninţă centrala Fukushima

Puternicul taifun Man-yi traversa luni dimineaţa sudul Japoniei, cu ploi "fără precedent" în mai multe regiuni plasate "sub alertă specială", iar centrala de la Fukushima se pregătea să înfrunte acest fenomen violent care a lăsat în urmă dispăruţi, răniţi şi pagube, în vest, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
16 sept. 2013, 06:09
„Alertă specială” în Japonia, din cauza unui taifun care ameninţă centrala Fukushima

Taifunul, al 18-lea din acest sezon în Asia, s-a abătut luni asupra insulei principale, Honshu, la nivelul prefecturii Aichi, în partea central-sudică, la ora locală 7.40 (1.40, ora României), a anunţat Agenţia de Meteorologie.

El era însoţit de rafale puternice de vânt, de până la 160 de kilometri pe oră, şi de ploi calificate în anumite locuri ca „teribile”, pe un perimetru extins.

„Alerte sepciale” de nivel maxim au fost emise de către Agenţia de Meteorologie în mai multe regiuni, inclusiv în fosta capitală imperială Kyoto (vest), din cauza unui nivel de „precipitaţii care nu a mai fost întâlnit vreodată”.

Luni dimineaţa, trei persoane erau date dispărute în vest, iar alte 29 au fost rănite, potrivit postului de televiziune NHK. Zeci de case au fost inundate sau avariate de alunecări de teren.

Apeluri la evacuare au fost lansate în total pentru peste o jumătate de milion de persoane, în mai multe regiuni din sud-vest, inclusiv în provinciile Kyoto şi Osaka.

Estul ţării aştepta, de asemenea, ploi, luni dimineaţa, Tokyo spre prânz, iar la începutul după-amiezii regiunea Fukushima, unde se află centrala avariată de un tsunami pe 11 martie 2011, foarte vulnerabilă din această cauză. Un nivel excepţional de precipitaţii sunt aşteptate şi acolo.

Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat duminică faptul că a consolidat echipamente considerate cruciale, cum ar fi conducte de apă pentru răcirea reactoarelor sau pompe, iar patrulele de supraveghere au fost sporite.

Există temerea că o intensificare a ploilor ar putea creşte cantităţile de apă radioactivă, deja importante, care s-au infiltrat în subsolul complexului atomic aflat în pericol.

Muncitori au început deja să pompeze apa de ploaie care s-a acumulat duminică în jurul rezervoarelor pline cu lichid cu cesiu, tritiu şi stronţiu care, potrivit măsurătorilor efectuate în cadrul prelevări în diverse zone vizate, au fost deja contaminate, uneori în grade foarte ridicate.

Grupurile de transport aerian şi feroviar au anunţat o reducere a nivelului serviciunlui asigurat.

Cel puţin 300 de zboruri interne vor fi anulate luni, în special cu plecare de la Tokyo. Vor fi reduse şi legături asigurate de trenuri, dintre care o parte sunt linii de mare viteză. Luni este însă zi liberă, ceea ce ar urma să conducă la evitarea unor consecinţe grave la orele de vârf.

Anul acesta Japonia a fost relativ ocolită de taifunuri, dar ploi puternice au provocat numeroase pagube în august, în vest, în timp ce estul s-a confruntat cu un val de căldură uscată care s-a soldat cu 350 de morţi (persoane în vârstă) şi a cauzat îngrijorări cu privire la rezervele de apă, în special la Tokyo.