Alerte cod roșu de viscol în 4 județe prelungite. Avertizări cod portocaliu de vreme extremă în mai bine de jumătate de țară

Meteorologii ANM anunță viscol puternic în România. A fost prelungită alerta cod roșu pentru județele Galați, Brăila, Tulcea și Constanța.

26 nov. 2023, 10:17
Alerte cod roșu de viscol în 4 județe prelungite. Avertizări cod portocaliu de vreme extremă în mai bine de jumătate de țară

Vremea rea blochează sud-estul României. Mai multe drumuri au fost închise. Probleme sunt și pe calea ferată, unde mai multe trenuri sunt oprite circulației. Meteorologii anunță că viscolul va continua. ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 26 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 20:00 de intensificări ale vântului, temporar viscol.

În vestul și sudul Olteniei, jumătatea sudică a Munteniei, local în Transilvania și în jumătatea de nord a Moldovei vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 50…65 km/h și pe arii restrânse va fi viscol și vizibilitate scăzută.

De asemenea, a fost emis COD PORTOCALIU de viscol pentru intervalul 26 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 20:00 pentru estul și nord-estul Munteniei, Dobrogea și jumătatea de sud a Moldovei, precum și Carpații Meridionali și de Curbură.

Citește și: Avarii pe calea ferată din cauza ninsorii şi viscolului. Trenuri oprite în Constanța și Galaţi, șapte bariere nu funcționează

”În intervalul menționat în estul și nord-estul Munteniei, Dobrogea și jumătatea de sud a Moldovei va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute, cu rafale în general de 85…90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale de 90…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, a tranmis ANM.

În județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila este în vigoare până la ora 16 o avertizare COD ROȘU. Sunt așteptate intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero.

Viscolul va continua și la noapte. În intervalul 26 noiembrie, ora 20:00 – 27 noiembrie, ora 10:00 este în vigoare o
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de intensificări ale vântului, temporar zăpadă viscolită.

În Moldova, Dobrogea, sudul și vestul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…65 km/h. În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, iar la începutul nopții și pe litoral și în Delta Dunării, vor fi rafale în general de 70…80 km/h. În estul și sud-estul teritoriului, precum și la munte zăpada depusă va fi viscolită, iar temporar vizibilitatea va fi redusă.

Citește și: Autocar cu 40 de pasageri, răsturnat în Ialomiţa. A fost activat Planul Roșu de intervenție

Temperaturile minime vor fi negative în toate regiunile și local se va forma ghețuș.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Duminică, vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări, iar în primele ore ale
intervalului vor mai fi precipitații slabe, mixte. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 35…50 km/h.
Temperatura maximă va fi de 5…6 grade.

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 26.11.2023 ORA 20:00 – 27.11.2023 ORA 10:00
Vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general
moderat. Temperatura minimă va fi de -4…-2 grade și se va forma ghețuș.