ALERTE METEO de ninsori şi viscol. Prefectura Capitalei a convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă

Autorităţile din Capitală iau măsuri, după avertismentul emis de meteorologi. Prefectura Capitalei a decis convocarea unui Comitet pentru Situaţii de Urgenţă pentru astăzi, la ora 15. La şedinţă vor participa toate instituţiile competente pentru a stabili măsurile care se impun. De altfel, primarul general Gabriela Firea a anunţat că toate şcolile, grădiniţele şi liceele din Bucureşti vor fi închise vineri din cauza vremii severe.

RomaniaTV.net
21 mart. 2018, 10:12
ALERTE METEO de ninsori şi viscol. Prefectura Capitalei a convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă

PROGNOZA METEO PENTRU BUCUREȘTI în intervalul 21 martie, ora 15 – 24 martie, ora 08

ANM  a actualizat prognoza meteo pentru Bucureşti în condiţiile în care a fost emisă avertizare cod portocaliu de ninsori însemnate cantitativ şi viscol, valabilă de joi de la ora 15, care vizează 14 judeţe şi Capitala.

PROGNOZA METEO BUCUREŞTI 21.03.2018 ORA 15 – 22.03.2018 ORA 08
Vremea se va menține mult mai rece decât normal în ultima decadă a lunii martie, iar spre dimineață minimă termică va fi de -3…-2 grade. Cerul va fi mai mult noros, dar numai trecător în orele după-amiezii vor fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Spre dimineață vor fi condiții de ceață.

PROGNOZA METEO BUCUREŞTI  22.03.2018 ORA 08 – 23.03.2018 ORA 08
Vremea va fi în continuare mult mai rece decât în mod normal în ultima decadă a lunii martie și se va înrăutăți începând cu a doua parte a zilei; va ninge, iar temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 35…45 km/h.
Din orele serii ninsoarea va deveni abundentă, iar rafalele vântului vor fi de 45…50 km/h și temporar peste 55 km/h, viscolind zăpada și diminuând vizibilitatea. Stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, în medie de 15 cm.
Temperatura maximă va fi de -2 grade (valoare cu 15 grade mai scăzută decât media climatologică), minima de vineri dimineață va fi de -6…-5 grade, iar intensificările vântului vor amplifica senzația de frig.

PROGNOZA METEO BUCUREŞTI 23.03.2018 ORA 08 – 24.03.2018 ORA 08
Vremea se va menține deosebit de rece. Până în orele după-amiezii, va ninge abundent, vântul va avea intensificări cu rafale de 50…55 km/h, viscolind temporar ninsoarea și diminuând vizibilitatea. Stratul de zăpadă nou depus va avea în medie 10…15 cm. Apoi treptat ninsoarea va fi în diminuare, noaptea va înceta, iar vântul va slăbi în intensitate,  menținându-se moderat, cu viteze de cel mult 30 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar cea minimă de sâmbătă dimineața va fi de – 5…-3 grade; intensificările de vânt de peste zi vor amplifica senzația de rece.

Toate şcolile, grădiniţele şi liceeele din Bucureşti vor fi închise vineri din cauza condiţiilor meteo, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Edilul a susţinut că este o decizie responsabilă, pe care şi-o asumă, „din dorinţa de a nu-i expune pe copii unor fenomene meteo extreme”.

„În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii ANM, care ne-au anunţat că vremea se va înrăutăţi semnificativ şi că va ninge în continuare toată săptămâna, dar că vineri vântul se va intensifica şi ninsoarea va fi mai abundenţă, am decis că, pentru siguranţa copiilor noştri, cursurile în unităţile de învăţământ de stat din Capitală să fie suspendate pentru data de 23 martie. Este o decizie responsabilă, pe care mi-o asum în calitate de primar general, din dorinţa de a nu-i expune pe copii unor fenomene meteo extreme”, susţine Gabriela Firea. 

Citeşte şi: PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Vremea se va menţine deosebit de rece, vor predomina ninsorile

Veştile meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare. Elena Mateescu, director ANM, a declarat că miercuri vremea va deveni geroasă, iar precipitaţiile vor continua să cadă.

„Miercuri, în condiţiile care cerul va fi degajat de nori, vom avea fenomen de ger, mai ales în partea Moldovei. Vom avea în Banat, Moldova, Ardeal precipitaţii sub forma de ninsori, iar în Muntenia şi Dobrogea precipitaţii mixte care vor favorizarea poleiul. Joi dimineaţa va fi ger, iar în noapte de joi spre vineri vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominante sub formă de ninsori. Joi noapte şi pe parcusul zilei de vineri să avem din nou cantităţi importante, predominante de ninsori. Treptat în noaptea de joi spre vineri vor fi condiţii care vor favoriza viscolirea stratului de zăpdată. În această după-amiază vom transmite o prognoră specializată pentru Capitală pentru că joi şi vineri urmează un episod mai degrabă de iarnă”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3.