Alertele antiaeriene răsună în toată Ucraina după ce rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Poloniei și au alertat NATO! Bombardamentele masive ale rușilor au lăsat milioane de oameni fără curent

Alerte antiaeriene răsunau miercuri în toată Ucraina, la o zi după atacuri ruse importante asupra teritoriului ucrainean care au privat milioane de oameni de electricitate - şi care au oprit două centrale nucleare - relatează AFP.

16 nov. 2022, 11:37

Forțele armate rusești au lansat ieri un nou atac cu rachete asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, relatează Reuters și presa ucraineană.

Armata lui Putin a lansat aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, potrivit lui Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene.

Atacurile cu rachete lansate de ruși în Ucraina au provocat întreruperi de curent electric în mai multe regiuni și orașe din Ucraina, dar şi în Republica Moldova.

Cel puţin 12 de oraşe şi cartiere au fost vizate de atacuri, potrivit CNN. Valul de lovituri pare să fie cel mai mare din 10 octombrie, când Rusia şi-a intensificat campania de distrugere a infrastructurii de electricitate, apă şi gaz din Ucraina.

Citiți și: Război în Ucraina. Bombardamente violente în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara

Inclusiv capitala Kiev a fost atacată de bombardamentele masive ale rușilor. Totul s-a întâmplat după ce Volodimir Zelenski a prezentat la summitul G20 din Bali un plan de pace în zece puncte care să pună capăt războiului.

„Acest atac ar putea avea un impact nu doar asupra sistemului energetic al Ucrainei, ci şi asupra sistemelor energetice ale unora dintre vecinii noştri!”  a declarat Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al Energiei.

”Aproximativ zece milioane de ucraineni au fost deconectaţi de la reţeaua electrică în urma atacului terorist. Alimentarea cu electricitate care a afectat aproximativ 8 milioane de persoane a fost restabilită. Ingineri și tehnicienii vor munci toată noaptea”, a declarat Volodimir Zelenski marți seara.

De asemenea, președintele ucrainean a îndemnat populaţia civilă „să rămână în adăposturi o perioadă de timp”.

„Ceea ce vrea duşmanul este clar. El nu îşi va atinge obiectivul”, a declarat Zelenski într-o scurtă înregistrare video postată pe reţelele sociale, adăugând că „85 de rachete” au fost trase marţi de armata rusă, „în principal asupra unor infrastructuri energetice”.

Volodimir Zelenski a declarat, marți, după ce Polonia a fost lovită de rachete, că „teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale”, conform CNN.

„Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia. De câte ori a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Este o chestiune de timp până când teroarea rusă se va muta mai departe. Trebuie să punem teroristul la locul lui!”, a declarat Zelenski.

Citiți și: Zelenski, prima reacţie după ce Rusia a aruncat 100 de rachete de croazieră peste Ucraina: „Rusia ne terorizează pe noi și pe toți cei la care poate ajunge”